THE COCOON ™: Jan 23, 2012
~ AcidFlynn Wraith ~ Inspired by ~ AcidFlynn Wraith ~

Followers

Blog Archive

Blog

23 January 2012

Happy Chinese New Year

4 EDITOR COMPLAINING

Happy Chinese New Year kepada yang komuniti masyarakat cina di seantero dunia. Well... satu dunia tapi aku cuma guna Bahasa Melayu. Sape lagi yang nak naikkan bahasa kebangsaan kalau bukan kita sendiri yek. Setengah jam bermula dari pukul 12 tadi aku duk melayan percikan bunga api yang berdas-das di tingkap bilik aku. Diselang selikan dengan meriam, mercun dan mercun kecik-kecik comel. Nak main bunga api? Boleh tapi jangan sampai masuk umah aku atau terbakar rumah suda.

Tiap kali hari perayaan apa pon, memang bunga api ni la penyeri untuk malam-malam perayaan. Kalau yang tak tahan memang boleh memekik segala bagai. Satu persoalan yang selalu timbul ni benak pikiran aku, kenapa kalau perayaan lain, ada bunga api... JARANG sangat aku dengar ada budak mati ke, cedera ke dek bermain bunga api tapi kalau kena Hari Raya, memang sah dah confirm la ada je masuk berita putus jari kena mercun buatan sendiri. Kalau mercun buatan sendiri aku tak penah la main tapi kalau meriam buatan sendiri tu penah la. Korang penah main merian tiang telefon? seriously memang aku penah. Tiang telefon tu buat meriam. Berdentum macam meriam keta kebal? meriah kat A Famosa? atau kat mana-mana yang ada meriam. Bijak tapi biar kena tempat je.

Pendapat aku la kan, CNY ni banyak yang main mercun orang yang tua-tua kot. Takde la kot bebudak yang kecik-kecik ni berani nak main mercun besau besau macam tu kan. Aku cuma bagitahu. Kalau korang rasa ada sebab lain, boleh share gak. Tapi bagi aku setiap kaum ada adat resam derang sendiri. Respek satu sama lain. Bukan selalu nak dapat dengar bunga api ni. Setahun 2, 3 kali je dengar. Bukan tiap-tiap bulan. hehehe
Yang dapat angpau tu best la.. Sepanjang umur aku la kan, baru sekali aku penah dapat angpau CNY ni. hahah bangga la pulak. Tak tahu la kalau orang lain banyak2 kali pon aku tak heran janji aku dah penah dapat. Cerita dah nak mengarut better aku stop pastu tengok movie je. hahahha adioss

FootNote ~ Gung Hei Fat Choy
Read more

Popular Posts

Follow by Email

Google+ Followers

Total Pageviews

My Blog List

Search This Blog

PING

Blogged.my Blogged.my
Best View Resolution 1280 x 1024 [RECOMMENDED]
Donate Here