THE COCOON ™: 01/01/2009 - 02/01/2009
~ AcidFlynn Wraith ~ Inspired by ~ AcidFlynn Wraith ~

Followers

Blog Archive

Blog

18 January 2009

Wake Up @ 4 a.m?

0 EDITOR COMPLAINING
assalammualaikum wbt.....

selamat pagi sumer.... hehehe... saje aku tergerak nak menulis sket. tadi aku biar je laptop aku terbuka, bukan pe.. nanti senang la aku nak update apa-apa perkara ke kan. saje nak kongsi cerita baru tapi tak basi lagi. hehe.....

baru aku tengah enak melayan mimpi, dah terbangun pukul 4 pagi. batuk-batuk sampai aku termuntah dalam toilet tadi. pelik tol. ni mesti kes makan nasik pataya pukul 8 malam tadi. tapi yang tapau ar. aku makan pukul 2 pagi tadi. hehehe..

dah abis buang semua tu, aku relax kejap.. pegi ke dapur sebab aku baru teringat pasal buah mempelam.. hehe.. lepas-lepas muntah nih.. kena la makan yang masam-masam sket. baru hilang rasa muntah meloya tengkuk aku nih.... nih pon masih duk terasa lagik saki baki muntah ,.... ahahahahahah...

camne la aku leh nak tulis pasal muntah lak tuh,... terukkan... tak kisah la.. kalau ada orang nak baca, baca je la... kalau taknak,. carik je blog lain...

dah... pegi tido. dah awal pagi dan lewat malam nih. nanti bangun lewat lak.. hehehe...

nite...heheh
Read more

15 January 2009

Rework @ Tanjung Pelepas

0 EDITOR COMPLAINING
assalammualaikum wbt...

semalam penat, hari ni pon penat. masuk kije pagi tadi mcm biasa, pukul 8. duduk kat meja aku kemas apa-apa yang patut. check email dan sebagainya. Pukul 10 aku dah nak kena gerak ke Port Tanjung Pelepas. Nak kena Re-work balik set 668CN? kalau tak silap aku. double pallet lak tuh. suma ada dlm 64 set, dalam 4 - 5 pallet kalau tak silap aku. pegi check kat warehouse sana. nasib baik tak banyak macam semalam. hehehe..

Pukul 8.30 pagi aku dapat panggilan daripada jalut@dian. dia cakap yang kena gerak pukul 9.30. bukan pukul 10.00 seperti yang telah di tetapkan. tengok jam dah pukul 9.00, terus aku amik Outing Slip, isi apa yang patut, pastu mintak cop kat boss aku, Mr Tanaka. abis je dapat cop, terus aku gerak ke pondok guard, tunggu aku punya incharge datang, Azhar sub-con. pegi dengan 4 orang kawan yang lain tapi lain-lain seksyen.


Dari Senai ke Pelabuhan Tanjung Pelepas amik masa lebih kurang 30minit sebab masuk highway. sampai sana terus aku wat kije rework tuh. abis pon dalam pukul 4 petang. makan tengahari lak kat dalam pelabuhan tu jugak, balik dari pelabuhan tu kami singgah kat Taman U. makan cendol kat sana.. ahahah.. memang layan ar...

balik je dari rework tu, terus kemas meja, off pc.. dan balik... hahhaah... sebab bila aku balik dari sana pon dah sampai masa untuk balik... memang letih sangat bila kena 2 hari rework, kerja kat luar. aku skang tengah memikirkan.. sama ada... nak maik cuti ke tak esok... hahaha....

wassalam
Read more

14 January 2009

BOYCOTT ISRAEL!!!

0 EDITOR COMPLAINING


JOM KITA BOIKOT COMPANY ISRAEL....

  • L'Oreal
    Giorgio Armani, Redken 5th Avenue, Lancome Paris, Vichy, Cacharel, La Roche-Posay, Garnier, Biotherm, Helena Rubinstein, Maybelline, Ralph Lauren, Carson
  • Marks & Spencer
    M&S, St.Michaels
  • McDonald's
  • Motorola
  • Nestle
    Nescafé, Perrier, Vittel, Pure Life, Carnation, Libby's, Milkmaid, Nesquik, Maggi, Buitoni, Cross & Blackwell, KitKat, Milkybar, Quality Street, Smarties, After Eight, Aero, Polo, Lion, Felix cat food, L'Oréal
  • News Corporation
    TV: Fox, Sky, Star, Phoenix, Granada, CNBC. UK newspapers: Standard Newspaper, News of the World, The Sun, The Times. Australian Newspapers: The Telegraph , Gold Coast Bulletin, Herald Sun, Independent, Sunday Mail. US newspapers: New York Post. Publishers: Harper Collins Ragan, Zondervan, National Geographical. Nursery World, Rawkus, NDS, Mushroom Records, ChinaByte.com, Festival Records
  • Nokia
  • Revlon
    New World Entertainment, Forbes
  • Sara Lee
    Hanes, Playtex, Champion, Leggs, Douwe Egberts, Bryan, DIM, Ambi Pur, Bali, Superior Coffee, Just My Size, Kiwi, Maison Cafe, Nur die, Pilao, Lovable, Outer Banks, Wonderbra, Sanex, Pickwick, Gossard, Body Mist, Brylcreem, Aqua Velva, Radox
  • Siemens
  • Selfridges
  • Starbucks
    Seattle Coffee, Pasqua, Hear Music, Tazo
  • Timberland
Read more

13 January 2009

Cuti kerja

0 EDITOR COMPLAINING
assalammualaikum wbt..


semalam check moto aku, tayar dah pancit. aku baru teringat tayar moto aku baru masuk paku. tak sempat lak aku nak g anta kedai. jawabnye bangun pagi tadi tak dapat ar g kerja. lepak kat umah gak. tapi hari ni aku banyak tido. pas subuh, bangun tido hampir pukul 12 tengah hari. pas makan tengahari, rehat2 jap kat dalam bilik, tertido lagi sampai petang. kiranya tak banyak aktiviti yang aku buat. sampai aku lupa pasal moto aku. arghh.. takpe la. sok nak kije kije pepandai la aku wat.

tapi yang penting aku kena pei kije rabu dgn khamis sebab ada rework kat pasir gudang. haha.. aku memula tak pasti sangat pe benda yang kena rework.. haha baru tadi ym dengan member aku, kira mcm aku nyer incharge la kat opis aku nih.. hahahaha...dia dah terangkan pasal suma tuh.. so paham la aku sket..

lagi satu aku nak share kat sini... skang kira aku dah kurang la merokok. ada 2 faktor sebenarnya. yang pertama, aku tak hisap rokok sebab bajet kurang. kena la catu rokok aku. kedua lak, boikot barangan yang berkaitan dengan israel. hahah.. kira ok ar tuh kan. boikot pon satu hal gak, tapi aku tengok sama je orang yang pegi McDonald, beli barangan yang berkaitan.

cerita pasal Israel dengan Gaza? Palestin? pasal peperangan nih? tah tahu la aku kalau peperangan camni jadi kat tempat kita..Malaysia. korang boleh bayangkan tak? Jihad.. mcm nak je aku pegi sana jihad gak. kalau korang penah tengok satu video nih.. pasal Amerika dan taliban. kira video ada unsur-unsur ganas la. semelih tentera US.. memang dasyat. dan bagi pendapat aku lak, derang terpaksa semelih sebab mempertahankan tanah air, macam tu je cara nak wat sebab nak melawan kelengkapan tak cukup. kalau korang leh bayangkan mcm mana kita sembelih ayam, camtu la derang sembelih tentera US. haha.. kes Iraq ada loji nuklear. kalau tak silap aku, pastu jadi peperangan. ..

kita yang kat malaysia ni camne la nak bantu, sekadar doa jadi pengiring dan juga bertwakkal. aku terpikir gak, kalau bomoh-bomoh yang ada kat malaysia ni, dari duk tolong merosakkan kaum sendiri baik la di buat untuk israel tuh, kan lagi bagus. heehh...

lepak jap. aku tgh nak korek-korek idea nih.. hehehe..

wassalam
Read more

30 Myth About Girl, Boy should know..

0 EDITOR COMPLAINING
1. When a girl says she's sad, but she isn't crying, it means she's crying in her heart.

2. When she ignores you after you've done something wrong, it's best to give her some time to cool down before touching her heart with an apology.

3. A girl can't find anything to hate about the guy she loves (which is why it is so hard for her to 'get over him' after the relationship' s over.)

4. If a girl loves a guy, he will always be on her mind every minute of the day, even though she flirts with other guys.

5. When the guy she likes smiles and stares deep into her eyes, she will melt.

6. girl likes to hear compliments, but usually not sure how to react to them.

7. When a particular guy flirts with a girl very often, a girl would start thinking the guy likes her. So if you treat a girl just as a friend, go easy on the smiles and stare ok?

8. If you don't like a girl who likes you, break it to her gently.

9. If a girl starts avoiding you after you reject her, leave her alone for a while. If you still treat her as a friend, talk to her.

10. Girls enjoy talking about what they feel. Music, poetry, drawings and writing are ways of expressing themselves (which explains why most girls like writing journals).

11. Never tell a girl that she is useless in anyway.

12. Being too serious can turn a girl off.

13. When the guy she likes calls her for the first time, the girl may act uninterested during the call. But as soon as the phone is back on the hook, she will whoop with joy and immediately start telephoning her friends to spread the news.

14. A smile means a lot to a girl.

15. If you like a girl, try making friends with her first. Let her get to know you.

16. If a girl says she can't go out with you because she has to study, leave.

17. But if she still calls you or expect a call from you, stay.

18. Don't try to guess a girl's feelings. Ask her.....

19. Hearing the words "I love you" is a great reassurance to a girl that she is beautiful.

20. After a girl falls in love with a guy, she'll wonder why she never noticed him before.

21. If you need tips on how to flirt with a girl, read romance stories.

22. When class pictures come out, a girl would first check who is standing next to her crush before actually looking at herself.
23. A girl's ex-crush will always be in her memory, but the guy she loves now stays in her heart.
24. Girls love having fun!
25. A simple 'Hi' can brighten a girl's day.
26. A girl's best friends usually know best what she is feeling and going through.
27. Girls hate it when a guy pays attention to them just to get close to their 'prettier' friend.
28. Love means devotion, caring and happiness to a girl, in that order.
29. Some girls care about looks, some care about brains, but ALL girls want a guy who will love and care for them.
30. Girls want nothing more than to feel loved.
Read more

Camne nak lajukan PC anda

0 EDITOR COMPLAINING
kelajuan akan terasa kalau guna computer lama (especially pentium 3 & 4) kena ubah beberapa windows Setting:




1. Visual Effects
- right click My Computer > Properties- klik Advanced > Performance Settings > Visual Effects tab- pilih Adjust for best performance (kosongkan/uncheck semua)- pastu tandakan/tick/check balik benda2 yg disenaraikan kat bawah ni:Quote:Show translucent selection rectangleShow windows contents while draggingSmooth edges on screen fontsUse common tasks in foldersUse drop shadows for icons labels on desktopUse visual styles on Windows and buttons
-klik apply

2. Virtual Memory
- right click My Computer > Properties- klik Advanced > Performance Settings > Advanced tab > klik Change- sebaik2nya set paging file tu kat partition selain C:- kalau korang ada partition D:/ ke E:/ ke, leh set kat semua partition tu.. maximum 4096MB.. virtual memory ni mcm RAM jugak la.. kalo partition korang semua besar2.. byk lagi free space.. set je 4096MB utk setiap partition kecuali C:/- kalo PC korang tu ada 1 partition je iaitu C:/, so terpaksa set kat C la


3. System Restore
- right click My Computer > Properties- klik Advanced > Performance Settings > System Restore tab- kalau rasa byk sgt data penting & takut takleh recover bila kena virus, biarkan je setting yg dah ada..- kalau tak, bleh turn off system restore.. sama ada turn off utk semua partition atau turn off partition selain C:/- kalau turn off system restore utk semua partition, mmg terasa jugak la kelajuan tu


4. Automatic Updates
- still kat Sytem Properties tadi, turn off automatic updates.. (sapa2 yg guna windows tak original mmg dah lama turn off yg ni.. hehe)

5. Security Center
- pi kat Control Panel > Security Center- klik "Change the way Security Center alerts me"- pastu uncheck ketiga2 option yg ada kat situ- klik OK

6. Network Folders & Printers
- bukak My Computer > Tools > Folder Options > View Tab- uncheck "Automatically search for network folders and printers"- klik OK

7. Remove Windows Component
- pi Control Panel > Add/Remove Programs- klik "Add/Remove Windows Component" kat sebelah kiri tu- uncheck "MSN Explorer" dan "Windows Messenger"

Registry Setting:
A. DISABLE LAST ACCESS UPDATE
Windows makes notes wherever it goes, recording and timestamping every time it accesses anything. Especially if you have a low-end computer, this slows things down. Here's how to stop the obsessive logging:


1. Click Start -> Run -> type 'regedit' -> OK
2. Locate 'HKEY_LOCAL_MACHINE\ System\CurrentControlSet\Control\FileSystem'
3. Right-click in a blank area of the window on the right and select 'DWORD Value'
4. Create a new DWORD Value called 'NtfsDisableLastAccessUpdate'
5. Right click on the new value and select 'Modify'
6. Change the Value Data to '1'
7. Click 'OK'

B. IMPROVE XP SHUTDOWN SPEED
Sometimes when you're shutting down, XP will sort of just sit there and twiddle its thumbs, so to speak. That's because it is waiting for applications or services to stop hanging and shut down. Eventually it will do something about it, but why not get to it quicker? Here's how to make XP force a quick shutdown:


1. Click Start -> Run -> type 'regedit' -> OK
2. Locate 'HKEY_CURRENT_USER\ Control Panel\Desktop\'
3. Select 'WaitToKillAppTimeout'
4. Right click and select 'Modify'
5. Change the value to '1000'
6. Click 'OK'
7. Now select 'HungAppTimeout'
8. Right click and select 'Modify'
9. Change the value to '1000'
10. Click 'OK'
11. Now find 'HKEY_USERS\ .DEFAULT\Control Panel\Desktop'
12. Select 'WaitToKillAppTimeout'
13. Right click and select 'Modify'
14. Change the value to '1000'
15. Click 'OK'
16. Now find 'HKEY_LOCAL_MACHINE\ System\CurrentControlSet\Control\'
17. Select 'WaitToKillServiceTimeout'
18. Right click and select 'Modify'
19. Change the value to '1000'
20. Click 'OK'


C. Disable unnecesary naming convention
How many names do you have? Well, files and folders in Windows have multiple ones. If you never plan on interfacing with an older DOS-based machine, you can disable one of these naming schemes. Here's how:


1. Click Start -> Run -> type 'regedit' -> OK
2. Find 'HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\FileSystem'
3. Change the value of the NtfsDisable8dot3NameCreation key to '1'
4. Click 'OK'


D. Start Menu Delay
Did you know there's an actual programmed delay when you click the Start Menu, or navigate the Programs therein? To speed things up and make it snappier, just adjust the values described below to where you like them.


1. Click Start -> Run -> type 'regedit' -> OK
2. Find 'HKEY_CURRENT_USER\ Control Panel\Desktop\'
3. Double-click the MenuShowDelay icon on the right, and change 'Value data' from its default of 400 (milliseconds) to something speedier- even 0. I recommend around 200, but you can experiment to find what you're comfortable with.
Read more

10 January 2009

Nih Hari Buhsan Haku laaa

0 EDITOR COMPLAINING
assalammualaikum wbt....



dah masuk 10hb, dan aku masih lagik tak sabar-sabar nak balik kampung iaitu Tanjung Malim. huhuhuh... aku mula cuti 24hb sampai.. er.. 30 kot. tambah cuti sehari dua... bulan depan dah takde cuti..

sekian, terima kasih...


hahahha
Read more

08 January 2009

Happy New Year

0 EDITOR COMPLAINING
assalammualaikum wbt.. dan selamat sejahtera.

wah.. formal lak aku kali nih. sebenarnya aku pon tak tahu pe yang aku nak tulis untuk tahun baru, mesti kena ada cerita baru gak kan? tahun baru kali ni dan yang sebelum-sebelumnya.. macam biasa gak bagi aku. takde sambut cam orang lain yang kuar di malam tahun baru untuk menyambutnya. aktiviti biasa aku, lepak kat umah, tgk tv je kot. nak melayan internet pon takde sebab penyewa broadband aku nak pakai. ni pon sewa je, rm3 sehari. korang rasa berbaloi tak? bagi aku berbaloi la kalau pegi cc, sejam rm2.. kira untung ar dari segi situ.

ha.. baru ada idea nak datang, pasal kemerosotan ekonomi yang terbaru pada tahun nih. takde la aku pandai sangat pasal makro ekonomi nih.. tapi dari pe yang aku baca, dan perbualan kawan-kawan nih, memang ada kesan pada tempat kerja aku la.

overtime di kurangkan, bebudak production lak slow, ada yang terpaksa amik cuti. seminggu lak tu. tapi tak tahu ar department aku kena ke tak cuti paksa tuh. heheh.. bagi kawan-kawan aku yang suka overtime nih, memang la berita buruk, tapi bagi yang macam aku nih, kejap nak overtime, kejap malas overtime.. macam berita gembira pon ada sebab tak payah kerja lebih masa. tapi paham-paham la kan, kalau takde OT, maka gaji pon ciput la sket dengan mengharapkan gaji pokok je.

ada yang yang nak mencari kerja sampingan dan setakat yang aku tengok nih, boleh la di kira dengan jari, staff kat tempat aku nih ada wat kerja sampingan. aku pon ada gaj terpikir, ingat nak jadi petani moden je. buat projek ternakan ikan dalam kolam ke, ternak ayam ke... munasabah gak kan cuma yang penting, hendak dengan tak hendak je... hahaha....

kesimpulanya, dari yang aku tengok dan alami, untuk tahun-tahun yang lepas, ada la kemajuan dalam azam aku untuk memajukan diri aku. kalau dulu kije aku mcm lain, skang pon kije aku dah macam lain. pe yang aku nak dah terlaksana, yang penting memperbetulkan landasan ke arah matlamat yang kita nak capai.

moga tahun ni membawa lebih banyak tuah dan keberkatan buat aku dan tak lupa juga pada kawan-kawan dan keluarga.

wassalam
Read more

Popular Posts

Follow by Email

Google+ Followers

Total Pageviews

My Blog List

Search This Blog

PING

Blogged.my Blogged.my
Best View Resolution 1280 x 1024 [RECOMMENDED]
Donate Here