THE COCOON ™: Aug 15, 2011
~ AcidFlynn Wraith ~ Inspired by ~ AcidFlynn Wraith ~

Followers

Blog Archive

Blog

15 August 2011

Pra-Ramadan bukan Pra-U

2 EDITOR COMPLAINING



Semua perkara yang dilakukan semuanya ada susun atur yang telah ditetapkan. Ada permulaan ataupun dipanggil pra, semala dan selepas terjadinya sesuatu perkara. Begitu juga dengan bulan ramadan... Ada perkara yang selalu terjadi sebelum masuk belum puasa lagi ataupun lebih tepat dipanggil pra ramadan seperti :

- Orang yang bekerja di opis mula sibuk menukar waktu kerja


- Operasi mengambil order kuih raya besar-besaran dilancarkan oleh peniaga-peniaga bermusim.


- Akak-akak mula bebuat baik dengan tauke kedai kain dan tukang jahit baju raya.


- Orang bujang membuat check list bazar ramadan yang ada di sekitar rumah.


- Para ibu mula membuat latihan vokal untuk mengejutkan anak-anak bangun sahur.


- Kanak-kanak membuat hafalan waktu maghrib dan waktu imsak.


- Buku resepi menjadi antara buku wajib dibaca sebelum tidur oleh para isteri.


- Orang bandar akan mencari jenis-jenis kuih yang jarang wujud di bulan-bulan puasa.


- Kaki ponteng puasa mula senaraikan kedai makan atau port terbaeekk untuk "operasi" di   waktu siang.


- Pekerja tak dapat cuti raya mula mengisi penuh lagu-lagu raya di dalam komputer dan hand-phone.




itulah senarai merepek yang boleh kita agak sebelum kedatangan bulan ramadan ni kan. sekadar merehatkan minda, jangan stress pikir bila nak berbuka je. heheh tak mati pon kalau tak makan satu hari. oleh itu selamat berpuasa semua...


wassalam

Read more

Ganjil Di Bulan Puasa.

0 EDITOR COMPLAINING




Apa? Ganjil di bulan pose? Ganjil betullah.. apenye yang ganjil?


Keganjilan 1
Sunat...berbuka dengan buah kurma dengan kiraan ganjil...1, 3 atau 5 biji. Melampau la kalau korang bedal sampai 31, 33 atau 55 biji.




Keganjilan 2
Malam Lailatulqadar dikatakan akan berlaku pada malam bilangan ganjil pada sepuluh malam terakhir, maknanya pada malam 21, 23, 25, 27 atau 29.


Keganjilan 3
Pada malam lailatulqadar terjadi, mungkin ada perkara ganjil yang dialami atau dirasai oleh orang-orang tertentu sahaja. Paham-paham sendiri maksud orang tertentu itu.


Keganjilan 4
Lepas sembahyang terawih, sunat buat solat witir sama ada terus kat masjid atau surau atau masa balik kat rumah, bilangan rakaatnya ganjil, 1 atau 3 atau 7, 9 dan 11 rakaat.


Keganjilan 5
Lepas solat terawih sama ada 8 rakaat atau 20 rakaat, sunat buat solat witiri plak. Biasanya orang buat 3 rakaat, maka jadilah jumlah 11 atau 23 rakaat.


Keganjilan 6
yang keenam takde pasal posting ni citer pasal nombor ganjil je. Cukup sampai nombor 5 kat atas tadi.


selamat beramal di bulan mulia ni yek... salam ramadan untuk semua.


yeeehaaa

Read more

Tip Membeli Juadah Di Bazaar

0 EDITOR COMPLAINING




Bulan puasa kalau tak pergi pasar ramadan memang tak sah. Bukan puasa tak sah tapi tak lengkap, sampai sanggup berbajet-bajet untuk membeli di pasar ramadan.Jangan sampai membazir...banyak kuih yang nampaknya sedap tapi rasanya hampeh.. hehe




Tip 1
Jalan sampai hujung, survey dulu kalau itu kali pertama korang ke pasar ramadan tu. Kalau takut ada gerai yang terlepas, korang tawaf sebelah kanan pulak andai tadi korang perhati sebelah kiri.


Tip 2
Korang mesti dapat agak. Gerau yang ramai orang beratur tu pasti juadahnya lazat lagi sedap. Tapi korang jangan konpius kalau bawak balik juadah yang tetap tak sedap, itu bermaknanya gerai tu lembab.


Tip 3
Kalau korang nak selamat, belilah sikit je tapi banyak jenis. Jika korang tak suka makan kuih yang berbagai jenis...contohnya karipap, belilah kat gerai ni sikit, gerai tu sikit. Jadi bolehlah cover selera korang yang nak sedap je tu.


Tip 4
Satu lagi tip untuk korang, elok pergi beli ketika dekat berbuka puasa sebab time tu peniana nak perhabis jualannya. Jadi pasti derang berlumba-lumba bagi potongan harga, silap-silap beli satu dapat lapan free.


Tip 5
Untuk tak rasa boring dengan satu pasar ramadan, apa kata korang jalan-jalan cari pasar ramadan yang lain. Lagi pun korang boleh rasa pelbagai juadah dari peniaga yang berlainan.


tu saje tip yang hendak di kongis. ingat... anda buat.. anda dapat.. heheh 


selamat berpuasa
Read more

1Kampus.com : a Bit RevieW

6 EDITOR COMPLAINING


Salam Ramadhan kepada umat islam dan selamat sejahtera kepada yang bukan islam.


Untuk entry terbaru kali ni, saya nak review berkenaan laman komuniti 1Kampus.


Semoga kita dapat berkongsi serba sedikit ilmu pengetahuan sesama kita yang lain.Serba sedikit tentang latar belakang dan sejarah penubuhan 1kampus.com :
                                             

Laman web yang diasaskan dari laman web myfwen.com yang telah diwujudkan pada tahun 2007 dan mempunyai ahli seramai hampir 5000 ahli. Kemudian pengkalan data myfwen yang terletak di Toronto, Canada menghadapi masalah yang telah menyebabkan ke semua data telah hilang.
Pada akhir tahun 2009, myfwen digantikan dengan laman web yang dikenali dengan nama Komuniti 1 Kampus. Beberapa bulan selepas Komuniti 1 Kampus dibangunkan, Komuniti 1 Kampus terpaksa ditutup disebabkan kos server yang tinggi menyukarkan 1 Kampus untuk beroperasi.
Kini pada Disember 2010, Komuniti 1 Kampus, bangkit semula untuk memberikan perkhidmatan kepada semua golongan. Sehubungan dengan itu, sokongan anda amat diperlukan dalam mengembangkan usaha murni Komuniti ini.
Maksud disebalik 1 Kampus
Satu, mewakili semua ahli komuniti, dimana semua ahli adalah sama, tidak mengira golongan, agama, jantina mahupun warna kulit. Satu juga mewakili nilai kerjasama dan bersatu pada, dimana saling bantu membantu antara satu sama lain sebagai satu identiti.
Perkataan kampus pula digunakan sebagai simbolik untuk mewakili sebagai pertukaran dan perkongsian ilmu, dimana kampus (universiti) adalah instituisi tertinggi untuk mendapatkan ilmu pengetahuan.
Matlamat Komuniti 1 Kampus
Bertindak sebagai platform pertukaran maklumat, pandangan dan ilmu pengetahuan, disamping ahli dapat mengenali antara satu sama lain melalui komuniti yang disediakan. Komuniti yang terbuka untuk semua lapisan umur.
Crew 1 Kampus
Mereka adalah tulang belakang dalam menjayakan komuniti 1 Kampus, memberikan komitmen yang penuh dalam memastikan 1 Kampus mendapat tarikkan umum, terutamanya kepada pengguna yang mengunakan facebook sebagai platform utama kehidupan seharian. Pengambilan crew adalah berdasarkan komitmen yang diberikan sepanjang tempoh 1 Kampus diwujudkan. Bagi mereka yang berminat untuk menyertai crew 1 kampus, anda boleh terus berhubung terus melalui mesej kepada administrator 1 kampus melalui profile. 1 Kampus mengalu-alukan mereka yang berminat menjadi crew.
Pautan 1 Kampus
Selain berhubung menerusi laman web rasmi 1 kampus, anda digalakkan untuk bersama 1 kampus menerusi pautan Facebook dan Twitter. Berikut adalah pautan untuk memudahkan sebarang penyebaran maklumat terus kepada anda.
Facebook Application : Klik i Follow jugaaa (Like Us)

Facebook Group : Klik i Followww

Twitter : Klik  i Followww (Follow us)
-Loading untuk muat turun page termasuk gambar, video dan widget hanya mengambil masa 19.653 saat bergantung pada spesifikasi komputer yang kita gunakan. 
-Pemilihan section button yang senang di lihat dan dicari. 
-Posting update boleh dilihat di Index page yang hampir menyerupai Twitter update page.
Secara peribadi, kepada sesiapa yang ingin menambah tempat untuk anda berhubungan dikalangan pengguna komuniti maya, di sini anda boleh memulakannya.
salam perkenalan dan "Happy Surfing". Kita ada Syok!, Jiwang, Sifoo, Kedahonline dan sebagainya... sekarang dah ada 1kampus walaupun dah grad. wink wink


p/s ~ 1Kampus.com Saya mahu duit raya! Yeah! boleh? heheh



FootNote ~ Kalau anda suka posting ini, sila vote blog saya di Page Facebook 1Kampus.com, contestant no.7. Terima kasih keran sudi meluangkan masa. Jangan lupa untuk follow blog ni.

Read more

Popular Posts

Follow by Email

Google+ Followers

Total Pageviews

My Blog List

Search This Blog

PING

Blogged.my Blogged.my
Best View Resolution 1280 x 1024 [RECOMMENDED]
Donate Here