THE COCOON ™: Aug 26, 2011
~ AcidFlynn Wraith ~ Inspired by ~ AcidFlynn Wraith ~

Followers

Blog Archive

Blog

26 August 2011

Glossary Of BLOGging Part 2

0 EDITOR COMPLAINING
Bahagian ke 2 dalam mencari erti dan maksud glosari yang seringkali kita tengok di gunakan pakai oleh orang perseorangan, individu, atau kumpulan blogger. Kalau korang terus ke bahagian ni, baca dulu bahagian pertama. hehhe



OTHER BLOGGING TERMS
Bloggies- Annual blogging awards. more
MSM - Mainstream Media, or old media like newspapers etc.
BSM - Blogstream media. from most heavily trafficked blogs.
Blog Day – 31 August. Find 5 new Blogs that you find interesting and tell them. more
Blaudience - your blog audience.
Blargon - Also called Blogssary. Blogging slang and glossary. What I am telling you now.
Blogiversary - your blog birthday
Blogiverse – see blogosphere
XFN – short for XHTML Friends Network. Is a simple way to represent human relationships using hyperlinks.
Blogonomics - blogging conference on a Blog Cruise in 2006. more
EFF - short for Electronic Frontier Foundation. A nonprofit group working to protect blogger rights.
Blog of Note – a recommended blog. more
Navbar - a navigation bar usually seen on top of Blogger blogspot hosted blogs. more
Blook - a book created from a blog. more
Hat Tip- acknowledgement of the source that tipped you the news.
Spomments- Spam comments
Blammer- Blog spammer
SOB- acronym for Successful and Outstanding Blogger. From successful-blog.com
Blogiday- you get fed up and take a holiday from blogging

BLOGGING TOOLS & SERVICES
Bloglines, Rojo, Newsgator, Kinja, – are News Aggregators that display content from syndicated Web content from web feed. Can be configured online or downloaded on your desktop. Like . Also called RSS readers, feed readers, feed aggregators or news readers
Pageflakes, Newsvine – Track multiple feeds on a single page by modules.
Odeo, Podnova – are Podcatchers, a form of aggregator used to automatically download podcasts and can sometimes transfer a portable media player. Like
Feedburner - a professional feed management system
Pingomatic, Pingoat – ping multiple blog tracking services. More
Feedblitz, Zokooda – Email subscriptions and newletter tools.
Technorati – a real-time search engine that keeps track of what is going on in the blogosphere
b5media, 9rules – examples of popular blogging networks. Collection of blogs and bloggers providing great content, with revenue sharing sometimes.
K2, Blix – names of some popular wordpress themes.
Blogexplosion, Blogclicker- popular blog traffic generation / exchange services.
Adsense, Adbrite, CJ, Chitka, Blogads – popular affiliate programs to generate money from your blogs.
Sphere, Icerocket – blog search engines
Live Bookmarks – a firefox web browser feature. Update themselves automatically with the latest content from the Web.
Creative Commons – licenses provide a flexible range of protections and freedoms for authors to offer a voluntary “some rights reserved” approach.
CoComment - Tracks your comments across different platforms and follow conversations
WBloggar, Ecto, Qumanna – desktop blog publishing tools
Mint, Mybloglog, Measuremap, Analytics – site traffic tracking tools.
Haloscan- free trackback service
YouTube, Rapidshare- puts video on your blog
Flickr, Imageshack - photo sharing service. Host images on your blog
Del.icio.us, furl, spurl – share social bookmarks.
Blogburst - Syndicating your feed to top publishers.
Bloggeropoly - professional blogger recruiting agency. more
Blogger code – a way to describe different types of bloggers. more
Bloggoggle - Directory of Blogging Professionals
BlogHer - where the women bloggers are. At Blogher.org

BLOG TRAFFIC SURGES
Digged - link posted on digg.com driving huge traffic to your blog
Slashdotted - link posted on slashdot.org driving huge traffic to your blog. more
Instalanche - link posted on instapundit.com driving huge traffic to your blog
Farked – link posted on fark.com driving huge traffic to your blog
Boing Boinged – link posted on boingboing.net driving huge traffic to your blog

MISCELLANEOUS BLOGGING TERMS

Ajax - acronym for Asynchronous JavaScript and XML. creates interactive web applications.
Greasemonkey - a firefox web browser extension that can alter the functionality of any website using specific scripts.
Wiki - a collaborative on-line software that allows readers to add and edit content.
SEO - search engine optimization. To improve your search engine rankings.
Page Rank – Google measures of importance of a page which reflects in its rankings.
CMS – short for Content management system. software used to publish and manage websites.

Kesemua glosari yang disenaraikan bukanlah penganti maksud didalam kamus tetapi sekadar ganti kepada terma yang selalu digunakan oleh blogger. Seronok baca? Sudikanlah follow atau komen terima kasih.



FootNote ~ Bloggingly Yours…
Read more

Glossary of BLOGging Part 1

0 EDITOR COMPLAINING
Apakah Glosari? atau bahasa omputehnye Glossasry.
Sebutan ~ /ˈgläsərē/  /ˈglô-/
glossaries, plural


Glosari bermaksud senarai abjad terma atau perkataan-perkataan yang ditemui di dalam atau berkaitan dengan subjek tertentu, teks, atau dialek,dengan penjelasan; kamus ringkas, atau  satu senarai istilah dalam bidang ilmu tertentu berserta dengan takrifannya secara ringkas. Biasanya, glosari diletakkan pada akhir sebuah buku yang mengandungi istilah-istilah yang digunakan dalam buku tersebut. Istilah-istilah tersebut sama ada masih baru ataupun tidak lazim penggunaannya. Melalui artikel ni, aku akan cuba mengupas terma yang selalu digunakan oleh blogger dan akan disusun sebagai ringkasan glosari blog. Bahasa yang digunakan kat sini adalah bahasa yang mudah difahami oleh newbie blogger macam aku untuk lebih paham asas dalam blogging tu sendiri. Kesemua terma ni bukan dibuat oleh aku tapi sekadar koleksi yang dicari  dan juga terma yang aku gunakan dalam ni bukanlah di amik terus dari kamus dewan bahasa tapi di amik dari pendekatan individu dimana amat mudah untuk kita fahami. okey?? heheh



tak larat aku nak translate semua ni ke bahasa melayu sebab banyak orang yang guna glosari ni pon sebut atau taip dalam bahasa inggeris. Oleh itu, kalau tak paham, check kamus yek.. hehehe





BLOGGING
Weblog- An online dated diary listing your periodic thoughts on a specific topic, often in reverse chronological order.
Blog – short form for weblog
Blogging - the act of posting on blogs
Blogger - a person who blogs
Blogosphere - The internet blogging community


BLOGGING FORMS
Photoblogging - a blog predominantly using and focusing on photographs and images. Photoblogs are created by photobloggers
Podcasting - a method of distributing multimedia files (audio / videos) online using feeds for playback on mobile devices and personal computers. Podcasts are created by podcasters.
Autocasting - is an automated form of podcasting
Blogcasting - the blog and the podcast merged into a single website.
Vlogging - Also called video blogging. Shortened to vlog. Posted by vlogger. A variant on the blogging using video instead of text.
Audioblogging - Also called audioblog, MP3 blog or musicblogs. a variant on the blogging using audio instead of text. Created by audioblogger.
Moblogging - Also called moblogs. A blog posted and maintained via mobile phone. Moblogs are created by mobloggers.


BLOG COMPONENTS AND FUNCTIONS
Index page – the front page fo the blog
Header - the topmost part of the blog usually listing the blog title.
Footer - the most bottom part of the blog usually listing navigation and copyright statements
Sidebar - One or more columns along one or both sides of most blogs main page
Categories - A collection of topic specific posts
Post, Entry- individual articles that make up a blog
Comments - enabling readers to leave their remarks
Captcha - short for “Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart”. Those word and letter verification images you need to type in to show you are human and not a bot. Helful to block automated spam comments. more
Ping – Short for Packet Internet Grouper. Blog and ping helps to notify other blog tracking tools for updates, changes and trackbacks.
Trackback - A system by which a ping is sent to another blog to notify that their article has been mentioned by you
Pingback - See trackback.
Permalink - A link to a specific article
Tags - labelling / attaching keywords to collect similar posts
Tag cloud – Displaying tags lists or keywords in a blog.
Blogroll - list of links to other blogs in your sidebar. Also see blogrolling.com
Sideblog - A smaller blog usually placed in the sidebar of a blog.
Template - the blog presentation design
BlogThis - a function allows a blogger to blog the entry they a reading
Plugins - Small files that add improved functionality and new features. WordPress plugins can greatly improve your blog usage and interactivity
Dashboard - When you login to your blogging account, it is the first screen with all controls, tools and functions.
Archives – a collection of all your posts on one page. Can be categorized by month etc.
Expandable post summaries – show a small teaser part of the post on the index page that link to the full post. more
Jump – the continuation of a the story on another page to preserve space on index page.
FTP - short for file transfer protocol. Transferring file to and fro from your web host using FTP tools like Filezilla


WEB FEEDS
Web Feed – allows online users to subscribe to websites that change or add content regularly.
RSS - a family of web feed formats used for Web syndication. Short form for Really Simple Syndication (RSS 2.0), Rich Site Summary (RSS 0.91, RSS 1.0), RDF Site Summary (RSS 0.9 and 1.0). WordPress generates RSS 2.0
XML - short for eXtensible Markup Language. a general-purpose markup language for syndication formats used on blogs.
RDF - short for Resource Description Framework. A web content syndication format.
Atom - another specific web feed format. Blogger feeds are usually of this type.
OPML – short for Outline Processor Markup Language. It is an XML format for outlines. Easily import and export multiple blog subscriptions between different rss aggregators.
Photofeed- a web feed with image enclosures.


BLOGGING SOFTWARE / CLIENTS
Blogger - a free blogging platform by Google.
Blogspot - free Blogger hosting blog at name.blogspot.com
LiveJournal - free blogging tool by SixApart
Movable Type – paid blogging tool by SixApart
Typepad - paid blogging tool by SixApart
WordPress.org- Free. Easy to Upload, customize and upgrade.
WordPress.com – A WordPress blog hosted free for you.
Radio Userland – another blog publishing software package


TYPES OF BLOGS
Group blog- with multiple contributing bloggers.
Event blog – focussed on an event
Kittyblogger – writing about cats.
Celeblog – focused on a celebrity.
Celebriblog – maintained by a celebrity.
Clog Blog – written in Dutch and/or in Holland.
CEOBlog – run by a chief executive officer.
Plog - a project blog. Also for Amazon.com personalised weblogs
Movlogs - mobile video blogs.
Splog- a spam blog
Tech blog – focused on a technical subject.
Anonoblog – by an anonymous blogger
Linguablog - about linguistics, translation etc.
Metablog – a blog about blogging.
Milblog - a military blog.
Blawg – blogged by lawyer / related to legal stuff
Edu-blog – education oriented blog.
Progblog - A progressive blog.
Shocklog - provokes discussion by posting shocking content
Klog - used by company knowledge workers. by Kloggers
Blogsite - A web site that combines blog feeds from a number of different sources
Dark Blog- A non-public blog
Photocast- a photoblog that automatically updates when new photos are added.


BLOGGING HABITS
Metablogging - writing articles about blogging
Blogstipation - writer’s block for bloggers. Cant think of what to blog about?
Blogathy - I do not want to post today and I do not care about it
Blogopotamus - A long long blog post
Blogorrhea - unusually high output of articles
Bleg - To use one’s blog to beg for assistance etc.
Hitnosis - Refreshing your browser repeatedly to see if your hit counter or comments have increased
GAD - Google Adsense Disorder. Repeatedly checking your adsense earnings. more
Blego - Blog+Ego. Measuring blogger worth
Blog hopping – jumping from one blog to another
Blogroach - A commenter who rudely disagrees with posted content
Blogoholic - addicted to blogging
Blogorific = blogtastic – something which a blogger says is terrific
Blogsit - maintaining a blog while the primary blogger is on leave
Blogvertising - Also called blogvert. Advertising on a blog.
Blurker - a blog reader not posting comments, just lurking around quietly.
Blogathon - update your website every 30 minutes for 24 hours straight. Maybe collect sponsorships. more
Blogiversary - your blog birthday
Blog Carnival – Links to other articles covering a specific topic.
Multiblog - running multiple blogs
Blog Tipping – Compliment 3 blogs on day 1 of every month. more
Blogger bash - a blogger party
Commenter - someone who leaves remarks / comments
Reciprocal Links - called link love. You link to my blog, I link to yours. To improve search engine rankings.
Linkbaiting - a habit of writing good content with the sole purpose of getting it linked from multiple sites.
Blogstorm – a large amount of blogosphere activity due to particular controversy. Also called Blog Swarm.
Blogsnob – refusing to respond to blog comments from “not-friends”.
Doppelblogger – plagiarize the content of another blogger. To Doppelblog.
Blogophobia – Fear of blogs and blogging.
Bloggerel – the same opinion posted repeatedly on a blog


BLOGGER TYPES
Problogger - professional blogger
Blognoscenti - especially knowledgable bloggers
Blogebrity - a famous blogger.
Blogerati - the blogosphere intelligentsia.
Commentariat - The community of those leaving comments.
Dooced - lost a job because of blog entries. To Dooce.
Blogther - a fellow blogger.
A-List- the top bloggers who influence the blogosphere.
Blogstar- blogger running a popular blog


FootNote ~ Bloggingly Yours ...Part 1, dah jumpa ke maksud yang korang tak paham ke atau dah jumpa korang ni blogger kategori ape? miaaahahahahahaha bersambung lak nanti yek




Read more

Dunia Aku Mr Brown

0 EDITOR COMPLAINING
Dunia aku berwarna coklat. Lantai, Meja, baju, kasut dan segalanya. Hari ni Johor Bahru hujan dari pukul 5 sampai skang yang makin rintik-rintik je. Sesejuk jugak mata memandang. Baru je sampai rumah. Tadi kat Taman Perling aku tengok sesak semacam je. Jalan dah bertingkat pon sesak gak ke? Sempat la aku toleh ke tepi tadi. Oh.. ada eksiden. Tapi tak perasan pulak kereta, lori atau moto yang eksiden. Patut panjang je kereta bas beratur dari jejantas selepas jambatan Taman Perling ke susur keluar Kipmart Tampoi tadi. Hujan gini, dengan jalan basah, memang nak kena bawak dengan hati-hati sebab tayar kenderaan tak berape nak mencengkam. Hati-hati memandu yekk... Elak la eksiden-eksiden neh


Baru aku ingat, semalam aku nak masak kari ikan style mamak tapi tak dapat buat atas sebab yang tak dapat di elakkan. Aku ingat hari ni aku nak masak kari ikan dengan kangkung goreng belacan. Ok gak tu. Dalam pukul 3 kejap lagi ar aku buat. Nak masak semua orang reti masak, cuma rajin dengan malas je. Kalau rajin, leh masak sedap-sedap...kalau malas, ngadap je tv lama-lama. hehehe sendiri mau ingat yek.
Kenapa blog aku macam ni? 3 tahun aku blogging, memang macam ni je theme aku. Tak tuka-tuka pon. Warna tak meriah ke, entry tak banyak ke hatta follower pon memang tak banyak. Watpe banyak-banyak kalau yang banyak tu takde nak membaca blog kita. Setakat park je watpe. Takde sampai ke mana ler kan. Bukan aku nak suruh korang follow, tapi yang ada ni pon alhamdulillah. Tu pon kalau ada yang baca la tapi dari ape yang aku tengok, memang ada yang baca. Terima Kasih sangat-sangat... Blog aku tak gempak-gempak, takde background music, takde kaler maler gitu hehe. Terus terang la kan aku memang tak suka nak tunggu benda-benda alah yang lambat loading ni. 5 saat je aku tunggu, kalau lambat, memang gerenti tak baca la disebabkan jugak kondisi pc aku yang old timer ni kan.Oleh tu, cuba la check tengok, brape lama page blog korang load yek. heheh jahat mulut aku neh
 
Kenape aku suka coklat brown gitu-gitu kan... sebab aku rasa dah serasi dengan kaler ni, macam dah masyuk jiwa aku dah. Habis dengan cara hidup aku pon ada kena mengena dengan kaler gini kecuali kereta aku la. Yang tu kaler putih. Kalau nak di ikutkan, aku suka kaler biru sebab biru mengingatkan aku pada sorang kawan baik aku neh...so aku dedicate la kat dia sempena dia huahahahha....thanks utk patung pooh yek. (kalau dia ingat)
Dengan mendung, hujan rintik pulak... suasana hari rayaaa.. eh nyanyi... dengan keadaan nak raya dah ni, aku nak sampaikan salam kemaafkan aku untuk sesiapa saja yang kenal aku dari alam siber hingga ke alam realiti. Sempena Hari Raya yang dah nak dekat kan. Kadang-kadang tu terkasar bahasa tanpa diduga, jangan terSENTAP didalam hati. Walaupun tak dapat balik raya.. sob...sob.. sob... tapi aku dah biasa macam ni hehehe

Walaupun 3 tahun aku blog macam-macam tapi tu la, ada pasang surut. Kalau rajin memang hari-hari ada benda yang nak post, kalau malas...mendatar je macam padang rumput MPK Kuantan. Sebelum ni aku dah lama jugak tak blogging. Ada pon sikit-sikit je tapi ape yang aku perasan, dalam bulan ni memang banyak aku posting. Mungkin sebab terdorong oleh Contest yang aku masuk atau pon sebab aku tengok blog orang lain best, aku pon nak juga rasa best tu macam mana kan. Macam mana ada orang komen, orang follow ke atau bagi kritikan membina ke kan kan.. betol tak? Kalau kata nak shiok sendiri tu, ish takde lagi la kot aku nak posting sebab nak angkat diri aku bagus ke tak. Tak baik riak, takbur... tuhan marah. 
Akhir kata.. yang buruk itu datang daripada diri aku sendiri yang segala yang baik dan penuh keberkatan itu datang hanya dari Allah. Dari Dia kita datang dan kepadaNya juga kita kembali. Takkan boleh bawak balik kubur pon semua-semua ni...bersederhanalah dalam segala aspek kehidupan korang. Insya Allah.

FootNote ~ Seriously What? Why So Serious? hehehe mende ntah...
Read more

OOoO Balik Kampung.. OooOo aku tak balikkk waaaaa

0 EDITOR COMPLAINING


Pastikan Kenderaan Selamat Di Pangkuan


Periksa keadaan kenderaan masing masing. Bagi yang pulang ke kampung halaman menggunakan kenderaan sendiri, amatlah dinasihatkan untuk memeriksa kenderaan sebelum pulang ke kampung halaman masing masing. Pastikan kenderaan dalam keadaan yang baik dan boleh meneruskan perjalanan dengan selamat. Benda ni penting, sebab ia melibatkan keselamatan kita dan juga penumpang kenderaan kita. 


Sekadar gambar hiasan je
Bagi yang pulang menggunakan kenderaan awam ataupun kenderaan orang lain, juga kena pastikan kenderaan yang anda tinggalkan dalam keadaan yang baik untuk mengelakkan kerosakan atau tidak berfungsi ketika kembali dari bercuti. 

Pun Gambar Hiasan Lagik

Keselamatan rumah anda hendaklah terjamin ketika anda berada di kampung halaman. Salah satu usaha kerajaan dalam menangani masalah jenayah kecurian di rumah ketika pemilik rumah pulang ke kampung, adalah rondaan tambahan oleh polis di rumah anda. Apa yang anda perlu lakukan adalah isi borang yang disediakan di balai polis berdekatan . Kat mana mana pun, polis akan buat rondaan tapi tenaga kerja polis pun limited, jadi kita pun perlu berusaha agar dapat jegah jenayah ni daripada terkena kita dengan memastikan betul betul keselamatan rumah terjamin. Seperti memastikan tingkap dan pintu terkunci rapi. Kalau perlu tambah kunci di pintu dan seumpama dengannya.

Ingat Keluarga Tersayang

Beritahu ahli keluarga lain bila anda akan bertolak dan hantar perkembangan perjalanan anda kepada mereka. Kita kadang kadang tidak tahu betapa risaunya mereka menantikan kepulangan kita ke pangkuan mereka. Dengan memberitahu mereka mengenai perjalanan anda boleh mengurangkan kerisauan mereka. Dengan berbuat demikian juga anda yang memandu akan mengurangkan ‘kerakusan’ pemanduan anda. Kerana teringatkan orang tersayang.


Jangan Overload Pulakkk
FootNote ~ Selamat pulang berhari raya untuk yang pulang ke kampung halaman. Raya tahun ni aku tak dapat nak balik kampung.. huhuhuhuhu nak wat macam mana kan... terima je lahhhh huaaaaaaaaa
Read more

Popular Posts

Follow by Email

Google+ Followers

Total Pageviews

My Blog List

Search This Blog

PING

Blogged.my Blogged.my
Best View Resolution 1280 x 1024 [RECOMMENDED]
Donate Here