THE COCOON ™: Sep 9, 2011
~ AcidFlynn Wraith ~ Inspired by ~ AcidFlynn Wraith ~

Followers

Blog Archive

Blog

09 September 2011

9/11 sebuah tragedi

0 EDITOR COMPLAINING
Kalau korang ada ingat hari ni adalah tanggal tragedi 9 september dimana serangan pengganas keatas US iaitu WTC yang di rempuh oleh pesawat yang menyebabkan banyak kematian orang awam dan tragedi ini lebih dikenali sebagai tragedi 9/11.

Kejadian ini menyebabkan kemusnahan yang teruk dan melumpuhkan ekonomi di sekitar Manhattan. Selain WTC, antara tempat lain yang dituju juga adalah Pentagon dan Washington DC (White House kalau tak silap). Bangunan WTC musnah keseluruhannya dalam tempoh 2 jam sahaja.
flame erupts from south tower seen from some distance away
4 kapal terbang yang telah di ambil alih, 2 untuk WTC, satu untuk Pentagon dan satu lagi untuk White House di Washington DC dimana penumpang kapal terbang ke empat iaitu yang menuju ke White House sempat di ambil alih oleh penumpang-penumpang dalam kapal terbang tu daripada pengganas dan menyebabkannya kapal terbang tersebut telah terhempas. Di anggarkan 3000 orang mati.
 Aerial view looking north toward collapsed WTC7 and part of WTC1 and WTC2 nearby
Pemimpin Al-Qaeeda masa tu iaitu Osama bin Laden bertanggungjawab dalam siri serangan berani mati tersebut. Osama sekarang pon derang cakap dah mati, mayatnya di buang ke laut. Sadis je. Derang cakap janji nak buat dan tanam ikut adat dan agama. Janji tinggal janji heehehe
Aerial view showing damaged, burned, and collapsed portion of the Pentagon with firefighting and rescue equipment nearby

ground zero and surrounding area as seen from directly above depicting where the two planes impacted the towers

Dari kejadian ni jugak, orang dah kaitkan pengganas dengan islam. Kalau pegi ke US, UK dan sebagainya sebut Islam orang akan label pengganas. Memang tak patut pon. Tapi kalau aku pikir balik kan, Kalau negara kita ni dah jadi macam Palestin ke, Somalia ke kan kena tindas macam tu, tapi kita tak cukup senjata atau tak boleh nak melawan macam tu, so macam mana kita nak menetang? Memang dasyat kalau korang penah tengok video pasal pengganas ni. Salah satu contoh yang aku tengok pasal serangan Mumbai. Mesti lepas tengok korang akan terpikir akan sesuatu. Apa yang aku pikir, tak payah la aku bgtahu tapi kalau korang yang terpikir tu, korang rasa ape yang korang pikirkan?

Apa yang tak patut dalam serangan pengganas ni ialah ia melibatkan orang awam sekali. Nyawa orang yang tak berdosa pon terbabit sekali so kalau nak balas dendam kira A-Qaeeda dengan America tu dah macam 2x5 jelah. Sama-sama pakat bunuh orang yang tak berdosa. kan? Apa pon aku cuma berkongsi cerita pada tanggal 9/11 ni je sebab Malaysia ni takde lagi kena serang dengan Pengganas yang macam tu, yang nak serang Petronas Tower ke ape, setakat Al-Maunah je la kan kan. Alhamdulillah masih aman lagi Malaysia kita neh.

FootNote ~ Aku bukan pengganalisa politik, perang atau jenayah, aku cuma orang biasa yang ada akal dah cuba pikir sebaik mungkin sebagai seorang manusia. Terima Kasih.
Read more

Kueh tiaw soppp satuu

0 EDITOR COMPLAINING
Demam untuk hari ke berape? aku dah tak ingat dan takleh pikir. Tapi selera ni memang takde langsung dah. Panadol Active Fast telan 2 biji, ubat batuk pon dah telan, Hurix punya tu kendian Panadol Solubel pon sama telan juga sampai aku tertido dengan keadaan bilik yang panas, sebab aku tak bukak kipas. Nak bagi kebah demam ni memang aku kena tutup kipas la kalau tak memang lambat sembuh. Tapi perut lapar, so aku ingat memang kena makan jugak. Kuar pergi beli Kueh Tiaw sup. Memula ada la selera makan sikit pastu tak abis gak aku makan sebab tekak perit, dengan selesema dan batuk-batuk.

Tapau Nescafe ais.. hahah dah la batuk, pastu minum pulak minuman yang berais.. memang takleh tolak la neh. Ni la jadi kalau badan jenis imun, pastu jarang-jarang sakit dan bila dah sekali sakit, memang mengalahkan sakit yang teruk-teruk walhal demam je pon.Tapi bagi aku memang teruk pon sebab batuk demam dan selesema.

Sambil melepak kat ruang tamu, makan kueh tiaw sopp beserta nescafe ais, aku di temani patung ni. hahaha ada jugak yang nak tolong tengokkan aku gak ni. Malam semalam layan movie santau kat tv3, perghhh seram pulakkk tetiba je aku boleh rasa nak surf pasal santau-santau ni. adoiii mintak simpang la benda-benda syirik ni. Nasib baik patung yang teman ni tak bercakap hehehe

Bosan online, melayan lak novel Bravo Two Zero pon best gak. dah brape hari tak baca. Asyik duk baca sikit-sikit je. Untuk rangkuman terkini pasal keadaan semasa dunia, Singapore dah kalah dengan Iraq 2-0 pastu siap komplen cakap team Iraq banyak berlakon dan saje melengahkan masa, bila aku tengok balik dulu Singapore lawan Malaysia pon aku tengok derang main gitu jugak dengan team Malaysia. Selalu kerap sangat buat jatuh lagi-lagi kat kotak penalti tu. Nape tak jatuh kat tempat lain je. Pastu boleh pulak keeper dia pon join sekali siap g tendang bola keluar padang. So lepas ni untuk team Singapore, lain kali jangan buat kat orang, nanti orang buat kat kita baru la tahu macam mana kan. Tapi yang aku kesalkan bila ada pulak penonton Malaysia main laser gak. Tu tak patut la.

Cerita terbaru pasal talian komunikasi kita ni, cukai prepaid naik 6%, mmm naik? kalau jenis yang pakai prepaid, ada wat s.o.s topup macam aku ni, korang pon dah leh tahu lama benda ni, kalau wat sos topup, dapat pinjam rm2 tapi bila dia tolak kredit, kena tolak rm2.50. So 50sen tu dia dah mark up. Takde ke yang nak komplen dulu2? hehehe

Pasal Ops Sikap lak, angka kemalangan tahun ni lagi tinggi so kempen Ops Sikap ni nak kena buat lain la, nak kena check balik ape yang tak kena sampai angka kemalangan bukan makin kurang tapi makin tinggi. Rakyat malaysia dah tak pikir pasal keselamatan sendiri ke? Tapi kan bagi aku, kita ni bawak berhati-hati tapi orang yang tak berhati perut tu yang tak patut tu. Bawak keta laju ke, tak hati-hati kot kalau bawak keta atau moto sampai tak pikir pasal orang lain. Setakat ni dah banyak jugak aku tengok kemalangan depan mata. Memang takut tu memang takut sebab taknak la jadi kat aku nanti kesian kat orang tua aku, adik-adik aku tu. hehehe

FootNote ~ Kalau demam, g makan klinik ke hospital. baru cepat sembuh heheh
Read more

Popular Posts

Follow by Email

Google+ Followers

Total Pageviews

My Blog List

Search This Blog

PING

Blogged.my Blogged.my
Best View Resolution 1280 x 1024 [RECOMMENDED]
Donate Here