THE COCOON ™: Aug 20, 2011
~ AcidFlynn Wraith ~ Inspired by ~ AcidFlynn Wraith ~

Followers

Blog Archive

Blog

20 August 2011

Bahana Mercun.. Amik la Ikhtibar

0 EDITOR COMPLAINING

Lagi jadi mangsa mercun.
Terbaru, seorang pelajar tingkatan 1, hampir putus 3 jari tangan kanannya. Selain melecur di leher dan dada.
Mangsa, Mohd Shafiq Zuhairi Zainuddin, pelajar Sekolah Menengah Kompleks Sukan Seberang Takir, Kuala Terengganu.Kejadian berlaku 9 malam tadi, di perkarangan masjid Seberang Takir. Mangsa bermain mercun bersama 5 rakan, ketika ahli keluarganya sedang solat terawih Mohd Zuhairi yang cedera teruk, dikejarkan bapa saudaranya, Mohd Anuar Ismail ke Hospital Sultanah Nurzahirah.


Ni lagi satu kisah yang kalau kita ingat, mayat melambung sampai ke pokok...ada rasa insaf tak nak main mercun ke ape? kes simpan mercun banyak2... di petik dari Berita Harian. baca yek
Foto

Mangsa letupan ‘gudang’ mercun kesal, insafi kesilapan Ramadan lalu
KUALA TERENGGANU: “Sampai sekarang, saya menyesal dengan apa yang berlaku hingga saya cacat. Saya menasihatkan jangan sesekali terbabit dengan mercun, sebab meriahnya hanya sekejap tetapi lepas itu, kita boleh merana seumur hidup.
“Apapun, saya bersyukur kepada Allah SWT kerana masih memberi peluang bernafas dan menginsafi kesilapan lalu. Saya tidak akan mengulanginya kerana sudah kesal dan insaf," kata Mohd Asrizan Muda, 24, yang hancur kaki kanan dalam letupan di rumah tinggal di Kampung Makam Lama, di sini, yang percayai dijadikan gudang menyimpan mercun dan bunga api, awal Ramadan tahun lalu.
Kejadian tragis itu bukan saja menyebabkan kaki kudung selain beberapa kecederaan di anggota badan, tetapi lebih menyayat hati, seorang kanak-kanak berusia enam tahun yang juga anak rakannya, Khairul Arief Ayub, maut dan mayatnya melambung tersangkut setinggi 15 meter di atas pokok dengan kepalanya hancur. 

Tragedi berdarah pada 12 Ramadan tahun lalu turut mencederakan seorang lagi rakannya, Mazlan Abdullah, 30, yang cedera di mata, muka dan badan selepas stok mercun dan bunga api di rumah tinggal itu meletup sehingga dentumannya boleh didengari sejauh empat kilometer.
Mohd Asrizan yang lebih dikenali sebagai Botak di kalangan penduduk kampung berkata, Ramadan kali ini mengingatkannya dengan kejadian itu yang menyebabkannya koma tiga bulan dan terlantar di hospital, sehingga lehernya ditebuk untuk membolehkannya bernafas kerana keadaannya kritikal ketika itu.

"Selepas sedar daripada koma, saya sedih melihat kaki kanan kudung. Hanya Allah tahu pilunya perasaan saya melihat kaki kanan dipotong bermula dari bawah lutut, selain cedera teruk di kaki kiri. Saya kini, terpaksa menggunakan kaki palsu manakala kaki kiri pula sakit dan tidak boleh berdiri lama kerana buku lali beralih ke tapak kaki. 
"Saya bagaikan mati hidup semula. Walaupun kesal, ia tidak mampu mengubah masa lalu dan berharap, ia menjadi pengajaran kepada orang lain kerana selagi tidak kena, kita tidak serik. 

"Menjelang Aidilfitri tidak lama lagi, pasti ramai menjual dan bermain mercun kononnya memeriahkan perayaan tetapi perlu beringat kerana menyesal kemudian tidak berguna," katanya ditemui di Kampung Seberang Baruh di sini.
Beliau kini banyak membantu ibunya menjahit di rumah sebagai punca pendapatan, selain berbasikal mengelilingi kampung untuk membiasakan pergerakan kakinya.

Bukan untuk mengaibkan tapi sekadar nak kongsi macam mana kalau kita yang ada kat tempat dia ke ape.. yang baik dijadikan tauladan... yang buruk jadikan sempadan. Waktu nak berseronok ni memang dah tak ingat dah apa-apa tapi bila dah jadi macam ni, seronok pon dah takde dah... sekali tu je la nak seronok pon kan. ha.. beringat yek

Read more

Tan Sri Tony Fernandes dan Queens Park Rangers

0 EDITOR COMPLAINING

Dipetik dari berita tv3




Tan Sri Tony Fernandes akhirnya berjaya mengambil alih kelab Liga Perdana England, Queens Park Rangers, QPR semalam.


Selain punya misi tersendiri dalam pembangunan kelab di barat London itu, sebagai rakyat Malaysia, Tan Sri Tony juga pasti memikirkan faedahnya untuk membantu bola sepak negara.


Tan Sri Tony Fernandes menerusi syarikatnya Tune Group melengkapkan pembelian 66 peratus saham milik Bernie Ecclestone dan Flavio Briatore pada harga 35 juta pound.


Ini mejadikan Tan Sri Tony sebagai pemegang saham terbesar di Loftus Road, manakala 33 peratus saham lagi kekal milik usahawan keluli, Lakshmi Mittal.


Tan Sri Tony Fernandes, Pengerusi QPR: "Saya akan memberi yang terbaik untuk membawa kelab ini ke satu tahap yang tinggi. Untuk tahun ini, sasaran untuk kekal di Liga Perdana. Saya ingin berada lama berada di kelab ini membinanya dengan pasukan sedia ada."


Diharapkan tempias kejayaan Tan Sri Tony ini turut dirasai arena bola sepak tempatan dalam jangka masa panjang.


Tetapi buat masa ini, Tan Sri Tony pasti menumpukan cabaran getir Liga Perdana selepas kelab itu tewas 0-4 pada aksi pertama kepada Bolton minggu lalu.


Terutamanya, dalam pembelian pemain baru bagi mengukuhkan pasukan.


Neil Warnock, Pengurus QPR: "Dengan adanya Tony dan perancangan untuk kelab ini secara keseluruhan jelas menimbulkan rasa teruja semua yang berada dalam kelab ini. Kelab ini memerlukan kestabilan pengurusan dan kepakaran yang Tony miliki.




Apa pandangan korang pasal benda ni? Ok gak tu kan lepas dari kisah Titus yang lebih kurang genius bolasepak tu dah tenggelam, skang dah ada rakyat malaysia nak naikkan nama malaysia dengan menggunakan Kelab luar.. Mutu bolasepak negara kita? Alhamdulillah. Tak pernah la rasa Seronok tengok bola kalau nak dibandingkan dengan dulu...
Read more

Premier League Live Score (Sebb takde Astro)

0 EDITOR COMPLAINING

Nak layan bola tapi sebab takde Astro kat rumah, pastu malas pulak nak g lepak sorang-sorang kat Mamak yang tak tahu derang pasang ke tak dan menunjukkan sangat yang aku tak g terawih heheh so terpaksa la aku layan ke Premier League Live Score kat pc je. Tercari-cari gak kalau ada live streaming cuma tak jumpa. Rasanya adik aku ada bagi link dulu kalau nak tengok streaming bola. tapi dah lupa pulak.

Skang ni tengah yang bertarung, Sunderland vs Newcastle (0-1) R.Taylor dari Newcastle dah sumbat 1 gol pada minit ke 61, untuk perlawanan Liverpool vs Arsenal (0-0) masih lagi terikat 0-0.

aku skang cuma nak tunggu perlawan Chelsea vs West Bromwich Albion. Tunggu je macam mana. heheh... pilihan korang?






Read more

Puasa = Day 20

0 EDITOR COMPLAINING
Dah masuk hari ke 20 sudah kita berpuasa. Aku pon tak sedar yang cepat betol masa ni berlalu. Rasanya macam baru semalam je mula puasa kan. Tu lah kalau duk pikir-pikir je, tak ikhlas nak beribadat, memang masa yang bergerak tu terasa lambat. Tapi yang penting, ikhlas dalam menjalani ibadah puasa. Bila dah hampir ke malam lailatur qadar, malam tujuh likur ni, kant kampung-kampung mesti dah meriah dan riuh gitu.

Boleh dengar bunyi mercun, meriah tanah, meriam katak.. pastu dengan bebudak yang duk terkejar-kejar atau riuh rendah bermain dari duk solat terawih kat surau tu kan. Kat rumah pulak dengan persiapan nak kemas itu ini, nak cuci langsir ke, nak tukar mentol-mentol lampu yang rosak atau nak pasang lampu kelip kelip gitu hehehe.. macam tu la suasana kalau dah nak menjelang Hari Raya ni. so korang macam mana ? Yang tak dapat balik atau pulang beraya tu, jangan sedih-sedih sangat kalau dengar lagu raya hehe..

Aku lak? tu aku tak pasti yang aku ni balik ke tak raya tahun ni. Kalau balik pon, mungkin la dalam 2-3 hari sebelum raya kot. tapi semua tu 50-50 je sebab bergantung pada bajet aku sendiri gak nak balik. Masih lagi dalam perancangan. Insya allah. Korang dah plan ke macam mana nak balik? naik bas? drive? konvoi ramai-ramai neh? yang penting keselamatan tu gak kena jaga. Kena hati-hati gak drive tu. Apapon aku doa perjalanan semua selamat sampai. amin...

Hari ni hujan pulak petang tadi. Semalaman berjaga sampai la ke tengah hari, pastu tetiba terlelap pulak. Tapi aku tersedar sebab dengar petir, kilat guruh dan hujan. Baru teringat Router aku tak tutup lagi, wayar telefon pon tak cabut. Ni kalau dah terlupa ni silap-silap kena sambar petir, jawabnye tak boleh online la lagi. Jadi macam bulan lepas, hari-hari aku mengadap Red Alert 2 punya pasal  sebab tak dapat nak online.

Akibat kusyuk sangat aku tido sampai tak sedar waktu berbuka dah dekat. Patut la bilik aku gelap semacam hahah aku ingat effect mendung tapi dah pukul 7! terus aku bangun mandi dan segala yang tak patut aku cerita ape yang org buat kalau dah kat bilik air ni kan. hehehe Akhirnya selamat juga aku berbuka gitu. yela menghormati ramadan.

Hari ni rasanya ada game Chelsea. so kena tengok ar pulak. Susah payah aku duk main prediction hahhaa harap-harap buleh menang sebab game yang lepas Chelsea vs Stoke City kena 1-1 je. Gambette Chelsea...

arigatou gozaimasu.
Read more

How does getting rewarded through sharing sounds like to you? Join #ChurpChurp today and bring more friends to the community!

0 EDITOR COMPLAINING
Read more

Versions of Ubuntu

0 EDITOR COMPLAINING

But in some ways Ubuntu can be downright confusing; particularly when you’re first getting started. There are many different numbered Ubuntu versions, such at 9.04, 9.10, and 10.04. And there are many downloads that play off Ubuntu, including Xubuntu and Kubuntu.

If this confuses you, you should just stick with the default download offered over at Ubuntu.com. If you want to learn more about the different Ubuntu versions, however, keep reading.

What The Numbers Mean

The first thing that might seem confusing is numbered Ubuntu versions. The most recent version of Ubuntu is 9.10, but at the end of this month comes 10.04. Many people see these seemingly random numbers and question why “9.10″ and “10.04″ aren’t simply numbered version “9″ and “10.”
There’s a very simple reason, actually: these aren’t version numbers, they’re dates. “10.04,” the Ubuntu version to be released this month, is so named because it is the fourth month of 2010 – 10.04. New versions of Ubuntu come out every six months, and the number structure always refers to the year and month of release. In October of this year, for example, will come 10.10.
And the alliterative animal names attached to the releases? Don’t let these names confuse you. They are kind of fun, so community members use them, but they’re largely intended to be used internally so don’t panic if you’re not sure what name goes with what number.


Flavors

So that’s what the numbers behind every version of Ubuntu mean, but why are there seemingly so many different names for the operating system? Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu…the list goes on and on.
Well, Ubuntu’s not alone in this regard. Windows 7, for example, has many different versions: Home Basic, Home Premium and Ultimate, to name a few. Ubuntu being a free operating system, however, its different versions aren’t set apart by arbitrary inclusions of features on a tiered pay scale; rather, the different versions are essentially different bundles of free software built around the Ubuntu core.
They are akin to different flavors of the same ice cream; all are delicious, but some people prefer one to another. Ubuntu seeks to cater to all those preferences, so they offer several flavors.

“Normal” Ubuntu

ubuntu versions
When people talk about Ubuntu, they are probably referring to the project consistently released as “Ubuntu.” This operating system uses the Gnome Desktop, which is considered the most popular desktop today.
ubuntu versions
Ubuntu is probably the best operating system for new Ubuntu users to explore, as it is the most polished and complete. If you’re not sure what you want, get this. Perhaps in time you’ll want to try another version of Ubuntu, perhaps not. Either way, Ubuntu is the place to start.

Kubuntu

KubuntuVertLogo
Ubuntu is based on Gnome; Kubuntu is based on KDE. It’s a rough analogy, but KDE is Windows-like while Gnome has more in common with OSX; that is, Gnome is designed to be user friendly by limiting the number of (largely useless) configuration options, while KDE is designed to be as configurable as possible. Which philosophy you prefer is ultimately a matter of preference, but if you’re confused by the difference just stick with Ubuntu for now.
kubuntu
Otherwise, you can get Kubuntu here.

Xubuntu

622px-Xubuntu_Logo.svg
Based on the lightweight XFCE desktop, Xubuntu is intended for use with computers too old to run Ubuntu or Kubuntu competently. In many ways you’ll find it similar to Ubuntu, just with fewer of the bells and whistles that come along with Gnome. This lack of bells and whistles can be a feature if you’re using an older computer, however, which is why you might want to try out Xubuntu.
xubuntu

Edubuntu

EdubuntuVertLogo
It’s Ubuntu, but with a number of tools intended to make education easier. You’ll find educational games as well as tools for tracking progress in the classroom. Like the rest of Ubuntu, this is completely free to use on as many computers as you like, so if you work at a school, look into Edubuntu to find out how it can help your school.

Netbook Remix

netbookremix
It’s like “normal” Ubuntu, but tweaked for Netbooks. Ubuntu Netbook Remix features many of the programs you’re used to in Ubuntu, but made easier to use on the small screen. This is achieved by the user interface you see here and a few other tweaks (the most useful of which ensures every program opens maximized in order to best make use of the limited screen space.)

Server Edition

Like the name implies, this is the Ubuntu version for servers. You’ll get no GUI but you will have access to the vast Ubuntu repositories, which will give advanced users more than enough to build a killer server operating system. Consider this as for advanced users only.

Other Official Versions

This list isn’t exhausting, of course; there are a number of other Ubuntu versions, official and unofficial alike. For information about other official distributions check here, and an exhaustive list of unofficial distributions can be found here. All are legal, of course, because Ubuntu is completely open source, meaning anyone can create their own Ubuntu version.

Conclusion

I fear this article may have added to the confusion about the different Ubuntu versions, but I hope that it’s been helpful. Like any open source project, Ubuntu can be altered to serve any purpose. Ubuntu’s been altered more than most, but that only means it’s known as a product easier adapted to any purpose. That Ubuntu itself is an adapted version of Debian only goes to further show how amazing the open souce ecosystem is.
What about you? Which Ubuntu flavor do you prefer? Are you excited about the impending release of Ubuntu 10.04? Or are you just angry because I used the words “open source” instead of the ambiguous “free software”?  Whatever your reason, if you comment I’m happy.
Read more

Popular Posts

Follow by Email

Google+ Followers

Total Pageviews

My Blog List

Search This Blog

PING

Blogged.my Blogged.my
Best View Resolution 1280 x 1024 [RECOMMENDED]
Donate Here