THE COCOON ™: 2013
~ AcidFlynn Wraith ~ Inspired by ~ AcidFlynn Wraith ~

Followers

Blog Archive

Blog

13 November 2013

Your vagina says: You need to be invited to get in

0 EDITOR COMPLAINING

The irony is that these negative reactions themselves prove exactly the necessity of more feminist calls in China. These girls clearly demonstrate that talking about sexuality and taking control of your sexual identity is nothing to be ashamed of and proudly show their faces. China needs feminism, and this is exactly the kind it needs.



( TRANSLATE PLESE )

My vagina says: I’ll let whoever I want inside.


HAHAHAHAHAHAHA



Read more

23 September 2013

Membaca oh Membaca

0 EDITOR COMPLAINING
Selamat malam semua sahabat yang dihormati, incik incik, rakan rakan, diktaktor, tukang simen, otromen, superman sekalian. Takde banyak sangat yang nak diceritakan sekadar nak berkongsi bahan bacaan lama-lama tapi sedap dibaca sampai sekarang. Ada orang suka novel, ada orang suka ensklopedia, ada orang sukan baca kamus ( ni zaman aku sekolah memang suka baca kamus). Dan ada orang tak suka membaca sekadar nak tengok gambar-gambar sahaja memandangkan kata omputeh dulu-dulu, picture describe a thousand word? ehhhh gitu? ke terbalik? mana-mana la janji maksud yang aku nak bagitau ni sampai.. kan kan hahahahahha




3 diatas ni ni adalah buku yang sama THE DEVIL AND ALL HIS WORK cuma halaman yang lain-lain termasuk dengan kulit buku sekali. Mostly orang akan judge by it's cover dengan mengatakan NI BUKU SETANNNN la SETANNN hahaha kan kan. Takde la. Most of it adalah pasal pengalaman penulis dan sejarah2 pasal ilmu-ilmu hitam, sihir.. macam vodoo, hypnotism, telepathy, astrology, oracle, necromacy, numerology ( macam Dr Azlan tuuuu ) hahahha dari bangsa sumeria sampai la sekarang. Buku-buku macam ni kalau nak baca, kena la kuatkan akidah dan iman kita supaya takde sampai terbawak-bawak macam baca dalam novel. Terbawak-bawak feel tu kan sampai nak nangis-nangis. hehehe aku pon suka baca novel tau. Berbalik pada buku ni, memang ada unsur-unsur yang diceritakan pasal korban manusia, pasal misteri piramid, pasal ritual-ritual, witches' Sabbaths dan pelbagai lagi. Boleh google. Terima kasih.




Buku ni plak dari Scott Fitzgerald iaitu filem yang baru keluar baru-baru ni walhal kalau korang tahu filem ni macam banyak remake balik  THE GREAT GATSBY dari tahun 1926 (silent movie ) - 2013. Yang Dicaprio ni kira filem yang ke 6 gitu la remake.Untuk cover buku ni plak dari filem tahun 1974 Arahan Jack Clayton. Watak  Hero Robert Redford dan Heroinnya adalah Mia Farrow. 

Kalau korang tengok mesti dah tahu, biografi Tun Razak. Nak citer banyak pon korang leh google sendiri kalau nak tahu asal usul orang, termasuk la jadi stalker kat Facebook, Twitter atau Instagram, Atau Foursquare, Whatsapp, Wechat la, Line la kan kan kan.. hahah tak payah baca buku. Tapi ini khazanah. Bleh simpan untuk masa depann hihihih

Buku pasal Tragedi Batu Pahat. Kat Malaysia ni memang dah banyak tragedi kan? Tragedi Memali, Peristiwa Bukit Jenalik , Ayah Pin, yang terbaru... Lahad Datu. huhuhuhu T_T


Last but not least, Koleksi buku dari Haji Buyong Adil. Rasanya tak lengkap ni kot. Hilang lagi 2 biji buku. Sejarah..Sejarah..sejarah... semua ni buku sejarah pasal negeri-negeri dalam Malaysia. Jangan duk google je, baca sama. Lagi pon zaman sekarang orang nak membaca pon google je. Takde dah nak pegang buku sangat kan.. kalau ada ipad ke tab ke, skroll je kat situ kalau nak baca sebab ada itunes bookstore la kan dan macam-macam lagi.

Penah lelah jari jemari salleh nak membebel ehhh.. jari jemari ku duk menaip. Sekadar berkongsi hobi sahaja sebab ada yang aku tahu lelaki pon ada minat baca novel kan. hahah Kalau tengok LAWAK KE DER 2, Harith Iskander cakap, lelaki banyak tengok gambar je hahahah tapi kurang nak baca point penting. keh keh keh betol ke hahahhaa apa pon.. adios


Read more

13 September 2013

Pavlova.. chewahh

0 EDITOR COMPLAINING

Entah macam mana takde angin takde ribut, aku tetiba rasa macam nak buat Pavlova plak. Hahahah nampak macam best tapi tak tahu la best ke tak. Tapi sebab macam teringin gak rasa nak buat kan, so aku pon buat je dengan berpandukan pada resepi yang ada. Memula macam nak tak nak tapi kena yakin la kan. Ala tengok kat Youtube, Google resepi yang ada.

Ok. Pavlova yang aku buat ni kira ada 2 layer je la. Memang betol kena banyak sabar sebab yang nak baking tu renyah sikit. Ni resepi yang aku ada la.

Bahan-bahan ( 10 org )

4 bj putih telur gred A
1 cwn gula pasir/gula castor
2 s/mkn tepung jagung
1 s/t cuka mkn
1 s/t esen perasa oren - ni ijapian tambah utk elak hanyir telur
Topping:
1 cwn fresh cream / cream ( Rich, Value - non diary. Yang macam kotak susu)
Fresh fruits- strwbrry, kiwi & anggur

Cara-cara

Pukul putih telur smpi berbuih. Kemudian mskkan gula & pkl smpi sot peak / bertanduk.
Mskkan tepung jagung yg telah diayak utk elak 'alien' msk dlm adunan...hehehe
Pkl lg adunan td smpi sebati. Setelah sebati mskkan cuka mkn & esen oren. Pkl lg smpi sebati
Pnskan oven 10 min awal pd suhu 150©
Pd dulang pembakar, ltkkan kertas minyak(yg putih tu ye) kemudian lukiskan bulatan ikut acuan loyang kek size 9
Tuangkan adunan pavlova & mskkan dlm oven. Bakar selama 1 jam 20min (slps 1/2 jam turunkan suhu pd 130©)
Slps masak biarkan pavlova dlm oven selama 20 min. 
Kemudian blh lah di topping kan ngan fresh cream & buah2an segar spt strwbrry, kiwi & anggur

Utk topping:
Pukul whip cream sampai soft peak. 
Kemudian tuangkan di atas pavlova yg tlh sejuk & hiaskan dgn hirisan fresh fruits td ngan kreaviti anda.

Modal untuk buat ni saja pon tak sampai la RM50 pon dan aku ni plak buat pakai tangan je. HAhahaha takde mesin-mesin untuk adun semua ni, so memang la penat sikit tapi puas gak hati sebab menjadi. Kenapa aku letak strawberi je? Sebabnya buah mahal hahaha kalau letak 2-3 jenis, memang tak cukup la RM10 tu sbb strawberi saja dah RM9. huhuhu

Selamat mencuba yek. Kalau ada kelapangan, aku letak resepi lain plak sebab lepas buat Pavlova ni, aku buat Donat. Ala yang bulat-bulat tu. heheh adiosss

Read more

28 July 2013

Suggie, Sugar Glider, Sugar Bear

0 EDITOR COMPLAINING


Ohsem ke, ohyea? hahha mana pon boleh. Baru nak berjinak-jinak dengan SG ni so kura-kura yg di bela dari sebesar syiling 50sen sampai ke besar tapak tangan terpaksa ni legto sebab nak amik pet baru. Memang shiok pulak bila balik kampung hari tu, tengok adik aku yang bongsu dah ada seko, cuma yang dia tu jinak-jinak merpati tapi best sebab seronok tengok SG tu panjat badan n bertapa kat kepala. hahahahah


Untuk minat baru punya pasal, aku pon nekad nak beli sekor SG ni. Kira ok la kot sebab home-breed, pastu dia bagi satu set semua. Ada sangkar, tent, bonding pouch, makanan HPW kot kalau tak silap. Pastu aku ada plak accessories waktu aku bela hamster dulu tu kan. Kira ada part yang boleh recycle la kan. Jimat la sket duit kat situ.



Untuk pengetahuan pembaca, SG ni di beri nama OYAN. hahaha jangan tanya kenapa.Gambar ni di amik dalam tempoh 3 hari dia ada dengan aku. Boleh la jinak-jinak. Yang penting kena la research dulu pasal nak jinak kan, bonding, makanan dia, behavior dia macam mana kan dan tak lupa tip-tip dari orang yang terdahulu ada pengalaman bela SG ni. Alhamdulillah, 3 hari dah boleh jalan-jalan kat badan, boleh tido kat celah ketiak. Paling tak boleh blah bia dia masuk dalam baju aku ikut belakang leher. Kira masuk kat kolar baju tapi belakang leher. hahahah geli tu jangan cakap la. Terjerit-jerit aku tahan geli kalau SG aku ni main kat tengkuk. Meremanggggggg seh


Dan dari hasil pembacaan aku jugak, dengar-dengar binatang exotic ni memang kena ada lesen. RM3.00 untuk seekor. So memang tengah pikir-pikir sikit. Tapi takpe.. untuk mu.. apa saja wahai SG dan lupa aku nak bagitahu, yang ni SG jantan. Nak kasi dia ada karakter aku sket. hehehe nak bela betina tapi aku ingat, kalau dah ok dengan yg ni, baru pikir nak cari partner untuk kawan sorang ni. akhir kata... salam ramadhan dari kami berdua.. hahahaha

Read more

24 July 2013

Pasal Puasa

0 EDITOR COMPLAINING

Salam Ramadan semua ye. Wah wahh seronok dengan bazaarnye lagi kan, dengan koleksi makanan-makanan sampingan yang kadang-kadang ada harga yg tak masuk dek akal, ada yg cepat basi dan ada yg nampak sedap di mata tapi tidak sedap di mulut. Bila dah jemu dek dengan makanan yang ada kat bazaar, jawabnya kita masak sendiri je. 



Macam yang di "attach" ni la kan, memang makanan kegemaran dan kegumbiraan aku la ni. Sebenarnya bila check kat dapur tapi ada separuh, jawabnya jadi 5 rencah 5 rasa. Boleh la kan. Seminggu puasa aku dah kena sakit. Demam, muntah n diarrhea (kata omputehnye) bahasa sopan gitu kan. Time berbuka pon, boleh masuk satu suap je. Terpaksa la makan bubur je seminggu. 





Bercakap pasal makanan, tinggal lagi brape jam nak berbuka. huhuhuhuh selamat menahan makan minum ye semua. hahahah

Read more

04 May 2013

Saya Undi Calon Bebas har har har

0 EDITOR COMPLAINING

Malas nak cakap banyak... undi yang ni je. Takde la perang besar macam yang lain tu. At least pon.. jadi pemerhati.. hahahha... hak kita.. yep yep... ni pon kira ada hak gak kan. Oh yeah. Dah tak lama lagi nak mengundi.. don't forget the Polling Day... macam lagu kat TV2 tu. Gamba itam putih. Terbaik sangat.

Apa pon.. aku ucapkan selamat mengundi pada semua.. Peace!!

Read more

Koleksi Duit Syiling Elizabeth 2

0 EDITOR COMPLAINING

Ok takde kerja so saje nak promote duit syiling yang ada dalam koleksi. Sape yang berminat... di persilakan call 0127676632. Saja tolong kawan promote kan barang-barang ni. Barang ada kat Johor Bahru. Cepat-cepat sebelum terlambat. Terima Kasihhhh

















Read more

28 April 2013

Legoland Malaysia. Part 2

0 EDITOR COMPLAINING

Kirannya gambar khas la ni. bagi sesape yang tak sempat nak masuk dalam ni, boleh la tengok hahahah










































Read more

Popular Posts

Follow by Email

Google+ Followers

Total Pageviews

My Blog List

Search This Blog

PING

Blogged.my Blogged.my
Best View Resolution 1280 x 1024 [RECOMMENDED]
Donate Here