THE COCOON ™: 09/01/2010 - 10/01/2010
~ AcidFlynn Wraith ~ Inspired by ~ AcidFlynn Wraith ~

Followers

Blog Archive

Blog

26 September 2010

SnapIt Screen Capture 3.7 REVIEW

1 EDITOR COMPLAINING
OVERVIEW
Today i will review a program that make easy for you to capture photo using sreen Capture Software
 SnapIt is easy to use screen capture software which allows you to easily capture 
anything on the screen including windows, menus, full screen, rectangular regions, 
web pages and take shots of moving images. 

Capture anything you see on your PC screen!
Don't waste time cropping your captures. Take a "snapshot" of anything exactly what you need, with just a click.
Easy to Learn, Easy to Use!
Using SnapIt Screen Capture Software takes just three simple steps:
  1. Start the program (click on the program's icon). It appears minimized in a system tray: 


  2. Click PrtScr (Print Screen) button and select with mouse what you need to capture on the       screen. After selecting the region it is automatically copied to the clipboard.


  3. Save a snapshot from the clipboard with any way you like:
        Open Microsoft Word and create new document. Press Ctrl+v combination and paste           image from the clipboard to the document. Technical Writers often use this approach to           describe program interfaces.
        Open Photoshop. Create new image file or open existed image file. Simply paste           captured image from the clipboard (press Ctrl+v combination). This approach is           convenient for Graphic Designers in order to make collages.
        Right mouse click on the SnapIt icon in a system tray and you will see the menu bellow.           Choose "Save As" and save captured image as bmp, png, gif, jpg, etc file.              
  4. Use the Properties menu to define the hot key you want to press to take your screenshots


The most powerful feature of SnapIt:
In menu Properties you may switch on "Auto save images" option. It means that every time you capture image on your PC screen you don't need to save it! It will be saved automatically in the selected folder with selected image type. It is a very convenient feature for web designers who surf the Internet for new graphic ideas and want to save them in their local collection with one click.
Top features:
  Supports hotkeys, auto-saving, clipboard
  Automatically copies screenshots to the clipboard
  Saves files in BMPGIFJPEGPNG and TIFF formats
  Irreplaceable tool for Designers, Office Workers, Business People, Analysts and more
  Perfect for Technical Writers who have to describe interfaces, menus, buttons, etc.
Discover how easy it is to take a "snapshot" of anything exactly what you need on your PC screen!

Features
  Supports hotkeys, auto-saving, clipboard
  Automatically copies screenshots to the clipboard
  Tracks capture history, auto-saves captured images
  Saves files in BMPGIFJPEGPNG and TIFF formats
  Auto-names captured images
  Crops out sections of vector graphic files such as Fireworks, Adobe Illustrator or Corel without having to flatten the files or open in a new editor
  Irreplaceable tool for Designers, Office Workers, Business People, Analysts and more
  Perfect for Technical Writers who have to describe interfaces, menus, buttons, etc.

Requirements



Minimal system requirements:
  Microsoft Windows 95/98/ME/NT/XP/2000/2003/Vista
   installed and configured on your system.
  Microsoft Framework 2.0




Snapshots
System tray bar 
Main menu
"Properties" window 
Capturing a region 
Captured region inserted into manual 
FootNote ~ You also got a giveaway if you review the program
 and publish an article about it .Just inform to me. Thank You
Read more

23 September 2010

Fever... Gundam Seed Fever...back again.!!

0 EDITOR COMPLAINING
Ntah macam mana tetiba aku dapat demam "General Unilateral Neuro-Link Dispersive Autonomic Maneuver Synthesis System" neh. atau GUNDAM hehehe..ok kat sini aku citer sket asal usul Gundam ni. 


Mobile Suit Gundam SEED (disingkat menjadi Gundam SEED) atau Kidou Senshi Gundam Shiido adalah salah satu anime Gundam yang berlatar belakang di dalam kurun waktu Cosmic Era. Anime yang berjumlah 50 episode ini diterbitkan oleh Bandai Visual dan Sunrise Inc.dan ditayangkan di Jepun sejak tahun 2002. Tu serba sedikit la aku nak citer.


so aku mula terjebak dengan Gundam ni waktu aku study dulu dalam tahun 2004 gitu la. Pinjam set koleksi Gundam Seed 50 kat kawan aku pastu mula la buat Marathon Gundam dari malam sampai pagi. Part yang aku suka pasal Gundam ni Mobile Suit @ Robot tu sendiri, pastu jalan cerita. walaupun ada plot-plot tertentu yang membabitkan pasal penindasan kaum dan sebagainya, bagi aku benda tu boleh jugak kita tengok dari sudut positif sendiri. macam biasa ada pro dan kontranya. kat sini aku bagi plot cerita dia sket.



Plot cerita

Alur cerita Gundam SEED adalah alur cerita yang sebenarnya cukup sederhana, tapi kerana banyak karakter yang terlibat, menjadi cukup rumit untuk diikuti. Cerita dimulai pada tahun Cosmic Era 70, di saat perang antara pihak Bumi (Earth Alliance/OMNI Enforcer) dengan PLANT (ZAFT) memuncak akibat serangan yang dilakukan pasukan Bumi terhadap sebuah PLANT, Junius Seven dengan menggunakan misil Nuklear. Bumi merupakan tempat hidup manusia yang dilahirkan tanpa modifikasi genetik, yang disebut dengan Natural, sementara PLANT merupakan tempat hidup manusia yang dilahirkan dengan modifikasi genetik, yang disebut dengan Coordinator. Sehingga, sebenarnya perang yang disebut sebagai Bloody Valentine War (Chi no Valentine/Perang Valentine Berdarah Pertama) ini adalah perang antara Natural dengan Coordinator.
Seperti halnya siri Gundam lainnya, terdapat beberapa robot yang menjadi "karakter utama" (tentunya selain manusia), yang dapat dipandu oleh manusia (Natural ataupun Coordinator), yang disebut sebagai Mobile Suit. Pihak ZAFT (organisasi tentera koloni luar angkasa/PLANT), yang terdiri atas orang-orang yang memiliki gen yang dimodifikasi sehingga memiliki otak yang lebih cerdas, fizikal yang lebih kuat, serta tidak memiliki penyakit bawaan, memiliki banyak mobile suit. Sementara, pasukan Bumi hanya memiliki pesawat tempur saja, yang disebut sebagai Mobile Armor.
Cerita diawali dengan pencurian beberapa prototipe dari mobile suit yang dikembangkan oleh prajurit Bumi oleh pasukan ZAFT, yang secara diam-diam dilakukan di dalam sebuah koloni luar angkasa yang dimiliki oleh negara netral Orb, Heliopolis. Heliopolis memiliki sebuah tempat yang disebut dengan Morganraete Inc., yang mampu mengeluarkan banyak peralatan tempur serta peralatan tempur berat, meski tidak digunakan untuk bertempur. Mobile Suit yang dikeluarkan oleh pasukan Bumi itu, disebut juga dengan G-ArmamentG, singkatan dari Genesis atau  Genocide, disebabkan memang semua mobile suit (berjumlah 5 buah prototipe) tersebut dimulai dengan kod G, iaitu GAT-X102 Duel Gundam, GAT-X103 Buster Gundam, GAT-X105 Strike Gundam, GAT-X207 Blitz Gundam, serta GAT-X303 Aegis Gundam. Semua prototipe mobile suit tersebut menggunakan sistem operasi yang disebut dengan "General Unilateral Neuro-Link Dispersive Autonomic Maneuver Synthesis System", yang oleh karakter utama dalam cerita ini (Kira Yamato), disingkat menjadi Gundam. Fizikal mobile suit memang telah jadi dan sempurna, tapi tidak dengan sistem operasinya yang masih dalam tahap pengembangan. Dari sinilah cerita bermula.

pepon aku dalam proses download full episode skang totally 10Gb melalui perantara BitTorrent. hehehe. so ..have fun guys.. hahahaha
Read more

22 September 2010

Waiting and keep waiting for interview

0 EDITOR COMPLAINING
     Baru-baru ni aku dapat la satu email dari satu kompeni kat KL area TTDI ni. katanya aku dapat interview kerja pastu dia tunggu la respon aku. sebenarnya jugak aku agak happy la sebab ni la peluang aku nak keluar dari Johor pulak pastu nak menapak kat KL. pergh... jadi orang KL lak hahahah... berangan lebey. yela kan dah dah pusat bandar, so memang aku agak tak sabar nak pegi temuduga tu.

asyik duk baca je email tu berulang kali. haha tatau la nape tapi yang aku tahu aku memang seronok lagi haha.. brape banyak perkataan seronok yang aku nak taip. so lepas tu aku pon survey la mana aku nak tinggal kalau dapat kije ni, berangan pasal gaji la suma kan. dari pada pe yang aku tanya kat kengakawan aku, area TTDI tu memang la tempat yg poket tebal, kawasan Jammed la, dan seangkatan dengannya. aku terpikir nak pegi interview tu dengan pe pulak. dah la bukan aku reti kat kawasan2 tu. nak bawak keta? ampun la.. tak brani aku. kalau ada GPS ok gak la. leh tawakkal. aku pon ada la inform kat sorg dua kawan aku yang kalau takde aral melintang, aku nak ke kl ada interview kija sambil tu boleh la jumpa ke pe kan. dan juga ikut plan aku nak balik kampung gak. memandangkan raya hari tu aku tak dapat balik kampung, so kesempatan ni boleh la aku balik kampung terus.

untuk post yang aku dapat pon leh tahan , IT Executive. hehe dengar pon dah best. huaaaa berangan lagi hahahaha.. tapi tu la post tu untuk HQ kat kl. branch kompeni ni ada kat johor dengan Negeri Sembilan. aku ingatkan dapat la kat johor ni. tapi takpe la. kalau gaji yang nak di bagi tu reasonable, memang aku akan cuba pulak untuk berjuang kat kl ni. harap-harap takde yang tersalah langkah sebab bandar besar-besar gini memang ada jugak yang kecundang tak jumpa jalan. heheheh...

pepon aku akan follow up posting.
Read more

13 September 2010

Manusia tu yang pelik atau aku yang pelik?

0 EDITOR COMPLAINING
Selamat hari raya yang dah masuk hari ke 4. heheh

walaupun raya neh aku tak dapat balik, atau dengan perkataan lain, 1th time tak balik raya, so aku tetap terima dengan redha dan tabah hahaha.. ado.. tabah la sangat. skang aku bukan nak cerita pasal raya tapi aku nak komplen pasal perangai dan sifat manusia yag aku sendiri pon tak paham. atau aku patut request kat dewan bahasa dan pustaka tu supaya tukar definisi manusia tu.

dan yang buat aku pelik lagi manusia yang perangai pelik ni bukan dari golongan kawan-kawan terdekat ke per tapi dari golongan sedara mara sendiri pulak tu, pastu pasal duit lak. adoi.. duit neh boleh mengubah manusia sekejap je. pelik dan ajaib bagi aku sendiri. memang manusia perlukan duit untuk hidup. tapi takkan la sampai duit tu boleh beli jiwa kita sendiri kot? macam silap mata je. hheheheh

adoi. nak menaip pon tak kusyuk sebab ada movie best lak kat Channel 5 neh heheh..kalau diri dah tak rasa nak bersyukur dengan pe yang ada, sentiasa tamak haloba, niat busuk, memang macam ni la jadi nya. aku tak cakap aku ni baik sangat ke pe tapi sekurang-kurangnya takkan la dengan sedarah sedaging pon ko nak hentam duit gak kan. tu yang memelikkan perangai dan tingkah laku manusia neh. setakat ni la kan, dah 2 orang aku jumpa macam tu dah betol aku cakap, kesian. memang kesian sebab dia jadi macam ni. mungkin tak pikir ke depan kot. heheh manusia berjalan ke depan, bukan ke belakang la hahahah

anyway, tu antara dia dengan tuhan la nak settle, kalau tak dapat di bayar dengan cash, aku rasa akhirat nanti la bertemu jua yek.
Read more

09 September 2010

Kebenaran Di Sebalik Penipuan dan Kebetulan?? korang tentukan

0 EDITOR COMPLAINING

Iklan-iklan Aidilfitri yang dipaparkan oleh sebuah saluran televisyen terkemuka Malaysia, TV3 setiap kali mendapat sambutan hangat dan komen yang memberangsangkan oleh para penonton dari segi kualiti dan mesej yang disampaikan selain daripada iklan yang dikeluarkan oleh Petronas. Hinggakan ada yang tertunggu-tunggu di kac televisyen setiap kali musim perayaan hampir tiba semata-mata untuk menunggu iklan-iklan ini disiarkan. Namun Iklan Aidilfitri 2010 tampil dengan membawakan 1001 kelainan. Apakah yang lainnya?
Di sini ada beberapa ulasan tentang iklan yang dipaparkan. Sama ada pembaca-pembaca yang bijak sekalian hendak mempercayainya atau tidak, terpulang.

Scene 1 – Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingkap yang terbuka.
1.Budak Lelaki Melayu – Orang Melayu
2.Buku – Bible
3.Pondok Buruk Beratap Rumbia – Kemiskinan
4.Malam Yang Gelap – Islam yang mundur
5.Mentol Lampu – Pencerahan (Illumination) – Lucifer@Iblis
6.Sangkar Burung – Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM
7.Tingkap Terbuka – Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran
Scene 2 – Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehelai mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted).
1.Mukasurat Bergambar – Bible (Christianity)
2.Mukasurat Jawi terbalik – Al-Quran yang dihinakan
3.Beca Merah – Samaran untuk kenderaan Santa Claus
4.North Star – Bintang Kelahiran Horus (Dajjal)
5.Pokok Krismas – Simbol Paganism

Scene 3 – Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca. Budak Melayu delighted (kagum dan gembira). Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih. Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk.


1.Bintang-bintang kecil beraura – Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc.
2.Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih – POPE – Ketua Agama Kristian
3.Pelawaan Menaiki Beca – Pelawaan Masuk Kristian
Scene 4 – Budak Lelaki Melayu dengan seorang Budak Perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. (Scene ini memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu)
1.Budak Lelaki Dan Budak Perempuan Melayu – Bangsa Melayu.


Scene 5 – Beca terbang ke Pulau Pinang, Teluk Intan, dan Kuala Lumpur. Tempat-tempat ini bercahaya dan bersinar (illuminated) dengan kehadiran beca merah.
1.Pulau Pinang – Tempat Illuminati mula bertapak (Francis Light)
2.Teluk Intan, Hilir P…erak (Anson) – Ada Illuminati Lodge kat sini. Rotary club pun bersepah.
3.Kuala Lumpur – Malaysian Illuminati punya capital.


Scene 6 – Tiba-tiba ada satu pasangan tambahan budak lelaki/perempuan melayu dalam beca.
1.Pasangan Melayu Extra – Murtad dan kerosakan makin berkembang dan mendapat sambutan


Scene 7 – Beca berhenti depan unit kondo. Satu pasangan budak Melayu lagi diorang pickup. Budak Melayu Kampung gembira sampai bercahaya-cahaya mukanya.
1. Kondo – Bandar/Middle Class. Budak kampung dah diterima oleh orang bandar. Masuk Kristian adalah cool, urban, modern dsbnya.

Apa sebab perlu dipaparkan tulip dalam iklan Aidilfitri sedangkan banyak lagi bunga yang boleh disiarkan. Tulip ini mempunyai bahan yang menyala (pelita) di tengahnya seolah-olah tulip Buddha ketika melakukan upacara keagamaan mereka.

Mungkin gambar ini kelihatan biasa bagi sesiapa yang tidak menyedari tapi secara kebetulan atau tidak, inilah hasil penelitian yang diperoleh..

Rasanya semua sudah makruf tentang bintang 6 bucu yang terpapar bukan? Masya Allah.. Anda punya akal, nilailah kesemua ini dengan akal bijak anda..
Read more

06 September 2010

STAR TREK >>> Easter Egg

0 EDITOR COMPLAINING

Korang tahu mende la Easter Egg ni kan??? Easter egg macam satu mesej yang tersembunyi. Ada yang terdapat dalam  DVD filem, software, sistem operasi, atau pun didalam chip processor. Nanti aku cerita lagi yek. Ni Nak cerita Easter Egg yang ada dalam filem Star Trek. Penah jumpa? hahah aku dah jumpa pon.




Didalam scene perang selepas kapal Enterprise sampai kat Vulcan, kat dvd player tu, korang tengok timer 47:39, korang leh nampak RD-D2 dari filem Star Wars kat situ. Macam mana nak cari? Tu korang kena pause la kalau nak tengok. Tapi kalau guna Pc ke, Lappy ke lagi mudah nak tengok. Kena tengok dan cari betol-betol. Bila dah perasan, cuba la main 2-3 kali baru korang leh nampak sebab benda ni cepat. Persoalanya hahaha nape RD-D2 dari Star Wars leh masuk dalam Star Trek ni? haaaa tu la namanya Easter Egg. Benda yang tersembunyi atas sebeb-sebab tertentu. heheh




Ni la RD-D2 dari filem Star Wars. Bagi yang minat Star Wars memang kenal tapi kalau tak minat, tak dapat la aku nak tolong pe yekk...



Ni lah scene dimana RD-D2 ni ada terapurng sewaktu kapal Enterprise sampai kat Vulcan. Tak ingat? Kalau ada cerita tu, korang leh tengok balik. hahahaha
Read more

05 September 2010

Iklan Raya yang sensitif?

1 EDITOR COMPLAINING
Salam Ramadhan kepada semua.

Sekarang ni aku tengok kat berita atau kat laman sosial, banyak yang cakap pasal iklan raya pasal Beca Terbang? ni duk di sebut-sebut orang. Beca terbang bersamaan dengan Santa Claus atau Kristian, pastu pelita dalam bunga teratai yang lebih membawa kepada maksud agama Buddha, dan macam-macam lagi yang ada simboliknya kepada semangat perpaduan 1Malaysia. bagi aku tu memang iklan yang penuh simbolik atau iklan kongsi raya. untuk aku sendiri dan pendapat aku sendiri, aku tak nampak la pulak kat mana cacat cela la iklan ni, pastu kat mana pulak yang dikatakan menganggu sensitiviti masyarakat kita yang berbilang kaum neh.

macam yang aku cakap, lain padang, lain belalangnya dan lain orang maka lain pulak pandangannya. untuk orang-orang yang tak suka tu, aku pon tak paksa suruh suka. lagi pon kita boleh pikir dan boleh pertimbangkan mana yang baik dan mana yang tak elok untuk kita. kalau nak cakap pasal sensitivi agama dah sebagainya, banyak benda yang kita boleh tengok dan kaji sendiri. tapi orang tak nampak la kot.

untuk TV3 pulak, mungkin tu la yang terbaik. memohon maaf secara terbuka sebab negara kita ni, demokratik, so pandangan dan pendapat orang ramai tu penting kalau taknak kena banned. hahaha.. hehehehe klakor. pasal kes Namawee tu memang la tak dapat nak di maafkan sebab si bahlol tu duk mengata direct je. kalau dia ni hidup di zaman pemerintahan jepun ke dulu, silap-silap aku rasa dah kena sembelih dah budak tu. jenis yang tak tahu nak hargai tanah tumpah sendiri.

skang ni aku tengok ramai la duk komplen kat lama sosial. macam-macam duk posting kat wall.. benda yang elok ni, kalau di salah guna, memang dah jadi tak elok. betol aku cakap. yang elok kalau kita dapat jumpa kawan-kawan lama ke, sedara jauh ke kan, tapi kalau tak elok atau di salah guna ni, duk posting2 benda mengarut. akai ada ka?

hahaha...
Read more

Popular Posts

Follow by Email

Google+ Followers

Total Pageviews

My Blog List

Search This Blog

PING

Blogged.my Blogged.my
Best View Resolution 1280 x 1024 [RECOMMENDED]
Donate Here