THE COCOON ™: Aug 24, 2011
~ AcidFlynn Wraith ~ Inspired by ~ AcidFlynn Wraith ~

Followers

Blog Archive

Blog

24 August 2011

what you would do to survive if you were one of the astronauts on the moon

0 EDITOR COMPLAINING





The answer that across on my mind are...i can't imagine how to survive on the moon with or without the other but... I will try to recalll and find The Ark, a crashed alien space ship on the moon from Cybertron and maybe.. I can try to fix the robot or the spaceship or telecommunication radio, contact the NASA and try to get back to Earth using a Space Bridge which Sentinel Prime use it to transfer the other robot from moon to the Earth. Maybe they still have a Space Bridge device. How do you like that?

Moon
Essentially, i'm on the moon and have to get to the other side or try to get back to earth by using only the supplies at hand. So i have to prioritize the list of supplies. For those of you who always watching science fiction movies, this might be a good time to recall all the movie about life in an outer space, moon, spaceship etc..

FootNote ~ What would you do if you are the the astronauts?? hahahahahah 

Read more

Serba Sedikit info statistik kemalangan

0 EDITOR COMPLAINING

 
Antara punca utama kemalangan maut ialah sikap pemandu yang memandu dalam keadaan terburu-buru sehingga memakan jalan pemandu lain, berhenti secara mengejut,mengekor rapat dan melanggar lampu isyarat. Sementara penunggang motosikal pula menunggang dengan berlagak sebagai hero
Mengikut statistik Bukit Aman, dari Januari hingga November tahun 2008, sebanyak 5,753 kes kemalangan maut direkodkan yang membabitkan 2,464 motosikal, kereta (1,428), lori (559), kenderaan pacuan empat roda (4X4) 231, van (190), bas (121), teksi (74), lain-lain kenderaan (178), basikal (114) dan pejalan kaki (370).
Selain itu sikap leka, suka berangan dan mengantuk (100), cuai ketika mengundurkan kenderaan (62), berlumba (21), berhenti mengejut (18), mabuk dan di bawah pengaruh dadah (10), dan lain-lain (340) juga menyebabkan kemalangan.

Berdasarkan statistik pada 2009, seramai 6,745 pengguna jalan raya maut berbanding 6,527 orang pada 2008, di mana 60 peratus daripadanya merupakan penunggang dan pembonceng motosikal.
Punca kemalangan maut yang dicatatkan pula antaranya akibat terbabas sendiri (1,587 kes), memakan jalan (856), cuba atau sedang menukar laluan (774), cuai ketika keluar dan masuk simpang jalan susur (585), mengekor rapat kenderaan hadapan (337), tidak nampak kenderaan atau objek serta binatang dihadapan (556), melawan aliran trafik (161), membuat pusingan U (220) dan tidak ikut lampu isyarat (106).
Selain sikap manusia, antara penyebab kemalangan maut atau mendatangkan kecederaan turut dipengaruhi pelbagai perkara lain antaranya faktor jalan, persekitaran dan kenderaan.
Hasil dari kajian yang dilakukan ke atas punca kemalangan maut membabitkan penunggang motosikal, kebanyakan mereka menunggang secara berbahaya, tidak memakai topi keledar atau tidak memakainya dengan betul. Banyak remaja bawah 20 tahun yang terlibat dalam kemalangan membabitkan motosikal adalah tidak mempunyai lesen.
Di petik daripada Bernama.

FootNote ~ Jangan sampai kita menjadi penyebab kepada kematian orang lain atau pun termasuk dalam statistik ini. Sharing is Caring ~ Sekian
Read more

Korang tahu Easter Egg???? Dah jumpa/tengok??

0 EDITOR COMPLAINING
Apa maksud Easter Egg ni eh? Ok. 

Maksud Easter Egg = telur yang diwarnai yang diberikan sebagai hadiah pada hari Easter.

Tapi apa yang aku nak cerita ni bukan berkenaan Hari Easter ni sebab kalau dari segi agama, kebudayaan tu memang tak bertepatan atau tak brape patut la kita ikut kan. Tapi yang aku nak cerita kat sini pasal Easter Egg dalam program, pengaturcaraan, filem dan sebagainya. Kalau dari segi defisini selain untuk budaya atau agama, Easter Egg ni hanya untuk suka-suka, sesuatu benda yang tersembunyi atau dengan tujuan untuk menyembunyikan Trade Mark atau meej rahsia. heheh Selalunya banyak developer program atau aplikasi yang buat macam tu.

Kalau sebut mesej rahsia je mesti nak tahu kan. Kalau rahsia, sorang je tahu. Kalau lebih dari sorang maksudnya bukan rahsia lagi ye tak? haahahaha... ok..ok... mungkin ada yang tahu dan ada yang tak tahu. Kat sini aku cuma nak berkongsi la sikit kan. Setakat yang aku dah cuba dulu game pinball di Word 97 dan Flight Simulator di Excel 97. Microsoft ada Easter Egg, Google pon ada, filem pon ada dan sebagainya. Bagi yang belum cuba lagi, lepas ni cuba. Kebanyakannya ada yang aku belum cuba juga. Lepas ni kalau dah cuba, bagitahu dan kalau ada yang korang tahu tapi aku lak tak tahu, boleh la share kat komen yek.

Kat sini aku senaraikan apa yang ada. Selamat mencuba.

Perang Bintang ala-ala Star Wars
Cuba buka aplikasi OpenOffice calc, kemudian pada salah satu sel yang ada masukkan code berikut =Game(“StarWars”)
Selamat Berperang heheheh :)



Notepad
Buka notepad, tuliskan perkataan ni tanpa tanda quote  ”Bush hid the facts”. Simpan dan tutup notepad. Buka file tadi. Tengok ape yang keluar? hahahah

Speech
Buka speech di Control Panel, isikan perkataan ‘crotch’. Kemudian tekan ‘preview voice’. Dia akan sebut   “Crow’s nest”, bukan Crotch.
Dev-C++
Buka help -> about dev-C++. Drag n drop gambar Dev-C++ diatas itu ke tempat ’authors’. Suatu gambar akan muncul. Klik gambar itu, maka dia akan ganti arah.

Office
Buka MS Word (97-2003). Taipkan  ‘=rand()’. Tekan enter. Nanti akan keluar perkataan  “The quick brown fox jumps over the lazy dog”, Atau masukkan ’=rand(x,y)’. X itu adalah jumlah barisan dan y adalah jumlah perkataan.


The Book Of Mozilla
Buka aplikasi browser Mozilla Fire Fox , kemudian taipkan about:mozilla pada address bar 

tips : klik http://en.wikipedia.org/wiki/The_book_of_mozilla untuk melihat maksudnya

Chuck Norris

Ni pasal kegilaan orang pada Chuck Norris. Kenal Chuck Norris? hahaha tak kenal eh? dulu dia ada berlakon lawan dengan Bruce Lee. Lebih kurang macam Van Damne la gitu.
Buka browser Google korang, taip dalam kotak search “where is chuck norris” lepas tu klik 
 ,
where is chuck norris Google Easter Eggs and Hidden Gems
Google’s result yang akan keluar,
Google won’t search for Chuck Norris because it knows you don’t find Chuck Norris, he finds you.
chuck norris result Google Easter Eggs and Hidden Gems

Answer to Life the Universe and Everything

Trick yang agak lama, tapi boleh tahan ler heheheh
Jawapan kepada kehidupan alam semesta dan segalanya ada sebanyak 42.. menurut  Douglas Adams didalam bukunya yang bertajuk The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy.
Taip dalam kotak search answer to life the universe and everything.. kemudian klik ,
42 Google Easter Eggs and Hidden Gems
Google juga tahu jawapannya,
answer is 42 Google Easter Eggs and Hidden Gems


Ascii Art

Untuk pencarian apakah itu ascii art akan menukarkan  Google’s logo kepada Ascii art,
ascii art Google Easter Eggs and Hidden Gems

Number of Horns on a Unicorn

Masukkan perkataan ni pulak number of horns on a unicorn.. kemudian klik ,
unicorn horns Google Easter Eggs and Hidden Gems
..Satu, bukan?
one horn Google Easter Eggs and Hidden Gems

Once in a Blue Moon

berkenaan  once in a blue moon merujuk kepada tempoh masa dalam sesuatu kejadian yang jarang terjadi.Secara teknikal, berkaitan dengan kejadian bulan penuh di dalam sesuatu bulan dalam kalendar.
Bila kita Google,
once in a blue moon Google Easter Eggs and Hidden Gems
Google akan bagi masa yang tepat bila akan tiba kemunculan blue moon .. sekali dalam tempoh 32 bulan,
blue moon Google Easter Eggs and Hidden Gems

Worst Band in the World

Sekadar lawak jenaka dari Google.
Google kan perkataan  worst band in the world.. kemudian klik  ,
worst band in the world Google Easter Eggs and Hidden Gems
Google akan senaraikan pencarian yang telah kita buat iaitu Creed (the worst band in the world),
creed is the worst band in the world Google Easter Eggs and Hidden Gems
 



FootNote ~ Serba sedikit aku nak share, sebenarnya ada banyak lagi ni tapi korang pon boleh search sendiri kalau nak tahu serba sedikit pasal Easter Egg yang mana korang tak pernah jumpa lagi atau nak tahu. Terima kasih. Jangan lupa komen atau follow ye... I Followwww heheheh




Read more

Kawasan Speed Trap. Hati-hati yek heheh

2 EDITOR COMPLAINING
Selamat berpuasa semua. Untuk yang dah balik kampung tu, alhamdulillah tapi untuk yang masih membuat perancangan nak balik kampung, boleh la tengok senarai kawasan speed trap yang selalu ada tapi kita TAK perasan. Sumber-sumber ni dapat daripada orang lain je. heheheh so aku nak berkongsi lah mana la tahu sape-sape yang suka bawak laju tu kan. Berhati-hati di jalan raya. Ingat orang tersayang.


Kalau cepat-cepat bawak pon, tak lari punya kampung halaman tu. ayooooohhh kite enjoy heheheheh
Berhati2 di jalan raya!


KAWASAN SPEED TRAP. Plus Arah Utara (Dari KL):
1- Km 197.1, Km 198.8 & Km 204.3 selepas exit Kemunting
2- Km 208 & Km 214.8 sebelum exit Kemunting
3- Km 271 berdekataan exit Ipoh Selatan
4- Km 274.4 berdekatan exit Ipoh Utara
5- Km 286.9 berdekatan exit Simpang Pulai
6- Km 296 berdekatan exit Gopeng
7- Km 352.6 selepas exit Sungkai
8- Km 373 berdekatan exit Slim River
9- Km 241.9 berdekatan exit Kuala Kangsar
10- Km 308.6 selepas exit Gopeng
11- Km 252 masa turun bukit selepas terowong Menora
12- Km tak pasti tapi betul2 di R&R Gurun
13- 2 km after tol Juru (90km/j)
14- 5 kamera di atas jambatan pulau pinang (so slow je la kat situ)


Plus Arah Selatan:
1- Km 289 sebelum exit Nilai Selatan
2- Ada 3 kamera antara Km 255 - Km 249 (Persimpangan Seremban - Senawang)
3- Km 253 selepas exit Senawang
4- Km 213.9 selepas exit Alor Gajah
5- Betul2 di exit Jasin
6- Km tak pasti tapi selepas hentian sebelah Tangkak
7- Km juga tak pasti tapi jambatan pertama selepas exit Yong Peng utara
8- Km 97.3 selepas exit Air Hitam
9- Betul2 di exit Sedenak


Plus Tengah:
1- Km 456 selepas exit Sungai Buluh
2- Betul2 di exit Bukit Lanjan
3- Betul2 dibawah Restoran Jejantas Sg Buloh
4- Km 302.8 berdekatan exit Kajang
5- Km 296.5 & Km 297 berdekatan exit Bangi


NKVE
1- 300 meter sebelum tol Jalan Duta (60 km/j)
2- Selepas cabang jalan ke tol Jalan Duta (80km/j)
3- Betul2 di exit Damansara
4- Km 11.2 berdekatan rel keretapi
5- Betul2 di exit Shah Alam


Kawasan Yang Perlu Kita Beringat!


KESAS
1- Km 44.8 berdekatan exit LDP
2- Berhadapan Endah Parade
3- Betul2 di exit Hicom


ELITE (Dari arah KLIA)
1- Km 4.8 selepas exit Batu 3
2- Km 2 - Km 4 atas jambatan berdekatan Makro
3- Betul2 kat bawah restoran jejantas USJ
4- Km 10 sebelum exit USJ


JALAN PERSEKUTUAN
1- Bersebelahan Hotel Mint
2- Berdekatan Esso kat exit
Ada satu part tu aku balik kampung, ada jugak pihak berkuasa ni gunakan taktik patung kat highway tu. Korang pernah nampak? hahahaa ni aku nak cerita. Untuk elakkan pemandu dari bawak laju sangat, pastu nak letak polis traffik tu satu hari suntuk pon tak boleh jugak kan, so derang guna la taktik sikit. Dari jauh drive tu memang nampak macam orang yang tengah nak shot speed trap la, tapi bila dah lalu, rupa-rupanya patung gambar polis trafik. Asal nak nampak polis je slow, nak pakai tali pinggang ke atau sebagainya kan. 

Memang seronok bawak laju-laju ni sebab nak bagi hilang mengantok. Tapi aku rasa kemalangan ni banyak jadi sebab orang bawak slow. hahahhaha kenape? sebab menganggu la orang lain yang nak bawak kereta lagi -lagi kat sebelah laluan untuk bawak laju. betol tak? Kalau bawak perlahan pon tak amik berat pasal pengguna lain juga kan. Bawak laju pon tak amik berat keselamatan diri dan orang lain gak. Betol?

Oleh sebab itu, bawak kereta ke moto ke bas atau lori, bawa dengan bertimbang rasa dan tengok pada situasi. Jangan menyusahkan orang lain pulak. hehehe

wassalam


FootNote ~ Aku pon bawak laju gak kalau balik kampung lagi-lagi kalau drive sorang2. Tak tahan mata mengantok kalau jalan jauh sorang-sorang neh. hahahahhahaha... Jangan sebab kecuaian kita, orang lain merana. terima kasih hehehehe
Read more

Popular Posts

Follow by Email

Google+ Followers

Total Pageviews

My Blog List

Search This Blog

PING

Blogged.my Blogged.my
Best View Resolution 1280 x 1024 [RECOMMENDED]
Donate Here