THE COCOON ™: 09/01/2013 - 10/01/2013
~ AcidFlynn Wraith ~ Inspired by ~ AcidFlynn Wraith ~

Followers

Blog Archive

Blog

23 September 2013

Membaca oh Membaca

0 EDITOR COMPLAINING
Selamat malam semua sahabat yang dihormati, incik incik, rakan rakan, diktaktor, tukang simen, otromen, superman sekalian. Takde banyak sangat yang nak diceritakan sekadar nak berkongsi bahan bacaan lama-lama tapi sedap dibaca sampai sekarang. Ada orang suka novel, ada orang suka ensklopedia, ada orang sukan baca kamus ( ni zaman aku sekolah memang suka baca kamus). Dan ada orang tak suka membaca sekadar nak tengok gambar-gambar sahaja memandangkan kata omputeh dulu-dulu, picture describe a thousand word? ehhhh gitu? ke terbalik? mana-mana la janji maksud yang aku nak bagitau ni sampai.. kan kan hahahahahha




3 diatas ni ni adalah buku yang sama THE DEVIL AND ALL HIS WORK cuma halaman yang lain-lain termasuk dengan kulit buku sekali. Mostly orang akan judge by it's cover dengan mengatakan NI BUKU SETANNNN la SETANNN hahaha kan kan. Takde la. Most of it adalah pasal pengalaman penulis dan sejarah2 pasal ilmu-ilmu hitam, sihir.. macam vodoo, hypnotism, telepathy, astrology, oracle, necromacy, numerology ( macam Dr Azlan tuuuu ) hahahha dari bangsa sumeria sampai la sekarang. Buku-buku macam ni kalau nak baca, kena la kuatkan akidah dan iman kita supaya takde sampai terbawak-bawak macam baca dalam novel. Terbawak-bawak feel tu kan sampai nak nangis-nangis. hehehe aku pon suka baca novel tau. Berbalik pada buku ni, memang ada unsur-unsur yang diceritakan pasal korban manusia, pasal misteri piramid, pasal ritual-ritual, witches' Sabbaths dan pelbagai lagi. Boleh google. Terima kasih.




Buku ni plak dari Scott Fitzgerald iaitu filem yang baru keluar baru-baru ni walhal kalau korang tahu filem ni macam banyak remake balik  THE GREAT GATSBY dari tahun 1926 (silent movie ) - 2013. Yang Dicaprio ni kira filem yang ke 6 gitu la remake.Untuk cover buku ni plak dari filem tahun 1974 Arahan Jack Clayton. Watak  Hero Robert Redford dan Heroinnya adalah Mia Farrow. 

Kalau korang tengok mesti dah tahu, biografi Tun Razak. Nak citer banyak pon korang leh google sendiri kalau nak tahu asal usul orang, termasuk la jadi stalker kat Facebook, Twitter atau Instagram, Atau Foursquare, Whatsapp, Wechat la, Line la kan kan kan.. hahah tak payah baca buku. Tapi ini khazanah. Bleh simpan untuk masa depann hihihih

Buku pasal Tragedi Batu Pahat. Kat Malaysia ni memang dah banyak tragedi kan? Tragedi Memali, Peristiwa Bukit Jenalik , Ayah Pin, yang terbaru... Lahad Datu. huhuhuhu T_T


Last but not least, Koleksi buku dari Haji Buyong Adil. Rasanya tak lengkap ni kot. Hilang lagi 2 biji buku. Sejarah..Sejarah..sejarah... semua ni buku sejarah pasal negeri-negeri dalam Malaysia. Jangan duk google je, baca sama. Lagi pon zaman sekarang orang nak membaca pon google je. Takde dah nak pegang buku sangat kan.. kalau ada ipad ke tab ke, skroll je kat situ kalau nak baca sebab ada itunes bookstore la kan dan macam-macam lagi.

Penah lelah jari jemari salleh nak membebel ehhh.. jari jemari ku duk menaip. Sekadar berkongsi hobi sahaja sebab ada yang aku tahu lelaki pon ada minat baca novel kan. hahah Kalau tengok LAWAK KE DER 2, Harith Iskander cakap, lelaki banyak tengok gambar je hahahah tapi kurang nak baca point penting. keh keh keh betol ke hahahhaa apa pon.. adios


Read more

13 September 2013

Pavlova.. chewahh

0 EDITOR COMPLAINING

Entah macam mana takde angin takde ribut, aku tetiba rasa macam nak buat Pavlova plak. Hahahah nampak macam best tapi tak tahu la best ke tak. Tapi sebab macam teringin gak rasa nak buat kan, so aku pon buat je dengan berpandukan pada resepi yang ada. Memula macam nak tak nak tapi kena yakin la kan. Ala tengok kat Youtube, Google resepi yang ada.

Ok. Pavlova yang aku buat ni kira ada 2 layer je la. Memang betol kena banyak sabar sebab yang nak baking tu renyah sikit. Ni resepi yang aku ada la.

Bahan-bahan ( 10 org )

4 bj putih telur gred A
1 cwn gula pasir/gula castor
2 s/mkn tepung jagung
1 s/t cuka mkn
1 s/t esen perasa oren - ni ijapian tambah utk elak hanyir telur
Topping:
1 cwn fresh cream / cream ( Rich, Value - non diary. Yang macam kotak susu)
Fresh fruits- strwbrry, kiwi & anggur

Cara-cara

Pukul putih telur smpi berbuih. Kemudian mskkan gula & pkl smpi sot peak / bertanduk.
Mskkan tepung jagung yg telah diayak utk elak 'alien' msk dlm adunan...hehehe
Pkl lg adunan td smpi sebati. Setelah sebati mskkan cuka mkn & esen oren. Pkl lg smpi sebati
Pnskan oven 10 min awal pd suhu 150©
Pd dulang pembakar, ltkkan kertas minyak(yg putih tu ye) kemudian lukiskan bulatan ikut acuan loyang kek size 9
Tuangkan adunan pavlova & mskkan dlm oven. Bakar selama 1 jam 20min (slps 1/2 jam turunkan suhu pd 130©)
Slps masak biarkan pavlova dlm oven selama 20 min. 
Kemudian blh lah di topping kan ngan fresh cream & buah2an segar spt strwbrry, kiwi & anggur

Utk topping:
Pukul whip cream sampai soft peak. 
Kemudian tuangkan di atas pavlova yg tlh sejuk & hiaskan dgn hirisan fresh fruits td ngan kreaviti anda.

Modal untuk buat ni saja pon tak sampai la RM50 pon dan aku ni plak buat pakai tangan je. HAhahaha takde mesin-mesin untuk adun semua ni, so memang la penat sikit tapi puas gak hati sebab menjadi. Kenapa aku letak strawberi je? Sebabnya buah mahal hahaha kalau letak 2-3 jenis, memang tak cukup la RM10 tu sbb strawberi saja dah RM9. huhuhu

Selamat mencuba yek. Kalau ada kelapangan, aku letak resepi lain plak sebab lepas buat Pavlova ni, aku buat Donat. Ala yang bulat-bulat tu. heheh adiosss

Read more

Popular Posts

Follow by Email

Google+ Followers

Total Pageviews

My Blog List

Search This Blog

PING

Blogged.my Blogged.my
Best View Resolution 1280 x 1024 [RECOMMENDED]
Donate Here