THE COCOON ™: 2010
~ AcidFlynn Wraith ~ Inspired by ~ AcidFlynn Wraith ~

Followers

Blog Archive

Blog

26 December 2010

Windows Live Team Contest.

0 EDITOR COMPLAINING

click here to participate 
Save Social EnergyWindows Live Hotmail
Tell a friend and stand a chance to win* an LG Optimus Windows
 Phone 7 handset!
 Grand Prize 
 Three persons from each country (Singapore & Malaysia) with the most number of referrals^ will each win an LG Optimus Windows Phone 7 Handset. It's as simple as that!
^A referral is only counted when your referee clicks the special coded link and signs in on the Save Social Energy site.
 
Click here to stand a chance to win* one!
How to participate:
 
Step 1Step 2Step 3
Sign in with your Hotmail ID on the site.After signing in, you will be given a special coded link to the Save Social Energy site.Get your friends to visit this site through the coded link, and sign in with their Hotmail ID.

*Terms and conditions apply.
 
 Register and start referring friends to win* an LG Optimus Windows Phone 7 Handset now!
This contest will run from 9th November to 15th December 2010 and we will announce the winners on 20th December 2010.
 
 Disclaimer: Please note that we reserve the right to make the final decision regarding the winners especially if there is suspicion of cheating, so please play fair! :-) 
Here are some tips to help you persuade your friends to sign up
 and increase your chance of winning the Windows Phone 7:
 Your friends may be hesitant to sign up for Hotmail for the following reasons:
  • I don't want to change my current email address.
  • I have an awesome email address but a similar name isn't available.
You can let them know that Hotmail recognises these concerns, which is why they have introduced EASI-ID, a new feature that makes it easy to use Hotmail with any existing email address.You don't have to change your email address to enjoy Hotmail's new features!
If you don't have a Hotmail ID, you can sign up for a new Hotmail account now and use your own email address when registering.
 
 Microsoft respects your privacy. Please read our online Privacy Statement.

If you would prefer to no longer receive promotional offers or research emails from MSN, Windows Live or Bing, pleaseclick here to unsubscribe. To set your contact preferences for other Microsoft communications, see the communications preferences section of the Microsoft Online Privacy Statement

Microsoft Corporation
One Microsoft Way
Redmond, WA 98052
© 2010 Microsoft Corporation.
 
    
Read more

20 November 2010

Hujan, Redup, Mendung pastu Hujan di Aidil Adha

0 EDITOR COMPLAINING
salam semua...

salam dan selamat sejahtera kepada semua yek. dah berapa hari aku tak kemaskini blog aku neh. Selalu sangat sibukkan diri dengan kerja dan masalah dan yang penting macam mana nak atasi masalah tu sambl buat kerja.
kebelakangan ni aku tengok, selalu sangat hujan, redup lak tu, kadang-kadang macam mendung, tapi skang aku tahu la, sebab Gunung Merapit kat Indonesia tu la punca jugak suasana sekitar ni macam redup je hari-hari. selalunya dalam pukul 3 atau 4 petang, matahari pon aku tak nampak lagi. suasana macam pagi je kalau sekali imbas tanpa tengok jam kat tangan atau jam kat dinding.

so macam mana dengan sambutan Hari Raya Qurban? okey? bagi aku okey la sebab sampai ke hari ni aku buat daging bakar je sebagai makan sampingan. Alhamdulillah, rezeki. buat daging bakar, daging panggang ke, so favourite korang macam mana? kadang-kadang aku mempelbagaikan la masakan daging ni. serius cakap ar, makan daging hari-hari memang bosan .. tambah lagi kalau lauk sepesen hehehe... so aku pon guna la kreativiti aku ni, masak yang best2 sket.

kalau nak makan ala-ala stik gitu kan, aku leh ajar hehehe .. hihihihi kui kui..tapi daging macam ala-ala stik ni, kena ikut citarasa korang jugak la. bagi aku lak aku lebih suka macam 80% masak je pada daging tu. bahan2 yang perlu ada cuma la Lea and Perrin Steak Sauce ke, atau HP sauce ke kan, amik la salah satu. kalau nak gabung kedua-dua sos tu pon ok gak. lepas tu, sediakan lada hitam yang di tumbuk halus ataupin serbuk lada hitam, pon boleh, serai potong halus2...garam secukup rasa, sos tiram sket. bahan2 tu semua camput pastu perapkan dengan daging. kalau bab daging lak, so korang kena la bersihkan daging tu, kalau boleh biar dapat daging yang cantik la, isi sebesar piring tu pon, cantekkkk gak. hehe dah buang suma lemak, campurkan bahan2 tu suma, perapkan daging. biar dalam setengah jam ler. tutup tau.

pas dah abis perap daging tu, kalau ada oven, microwave ke, boleh la guna benda alah tu. set dalam 150 darjah celcius, masa dalam setengah jam atau 45 minit la, tapi kalau aku, guna je kuali, senang. letak minyak sket, patu terus masukan daging.  kemudian tutup la kuali tu, bagi daging tu masak dalam 45 minit atau setengah jam. kalau guna kuali ke atau tempat bakar, so korang kena la pusing2kan daging tu bagi masak semua bahagian.

last but not least, bila daging tu dah masak, letak ler mustard. makan daging panggang tu dengan mustard. kalau untuk sampingan kepada daging tu, leh la letak brocoli ke, salad ke, ok la tu.

hahaha dah banyak membebel dah ni. aku out dulu. kalau nak tanya apa2 jangan lupa letak komen...

kesian.. ehh sekian hahahaha
Read more

11 November 2010

Ni aku nak share story sket.

0 EDITOR COMPLAINING

ni cerita yang aku nak kongsi... kes macam ni penah jadi kat aku, penah jadi kat orang lain. tapi ni aku amik dari cerita orang lain punya. hehehe so jangan tertipu tau sebab dia memang pakai banyak nama dan orang panggil ni Sindiket 

Kekawan…berhati2…benda ni memang real berlaku kat aku….

Dalam 2 minggu lepas..ada satu minah Salleh..call aku….nombor yang keluar kat HP aku “Unknown” Dia beritau nama dia Ascroft Hayley [ascroft_hayley@yahoo.com].
...So dia guna email yahoo tulah….. aku pun tak tau dia dapat no aku dari mana…dia kata dia kenal one of kawan aku yang kerja kat Kimberly Clark UK.
Dia kata nak lawat Malaysia dan kalau boleh nak aku tolong bawak dia jalan2lah tempat2 menarik kat Malaysia….

Aku yang lurus bendul ni pun berilah alamat rumah aku, dan e-mail address aku suruh dia contact aku bila plan nak ke Malaysia…
Dia pun beritau dia kerja dengan company Marathon Oil Ltd UK.
Siap dia beri alamat rumah dia dengan alamat company masa dia hantar e-mail kat aku.

Address: 80 Princes Street, Edinburgh, Midlothian EH2 2ER,UK
Ph.No: +44 7903-80-4298 / +447031874524
Passport No:306971028

Company: Marathon Oil Ltd U.K
Position: Assistant Senior Supervisor
Address:Marathon House Rubislaw Hill, Anderson Drive Aberdeen, AB15 6FZ,Scotland
Phone: +44 1224-80-3000
Fax: +44 1224-80-3190
Website: http://www.marathon.com/


Dalam minggu lepas, dia beritau dia nak hantar barang ke Malaysia pasal dia malas nak bawak banyak2 masa travel ke sini. So dia nak hantar ke alamat rumah aku guna nama aku sebagai penerima.

Kat bawah ni e-mail dia:

Dear Nizam
I managed to use the little time I got to do some shopping,I do not want to carry excess luggage when I am coming down, I have registered the items (HP laptop computer ,one wrist watch ,7 pieces of my recent pictures, and one Sony digital camera) with Interglobal-Forwarding to deliver it to you.

The parcel is safe because I registered it as a classified parcel and declared it as containing personal effects ,it will be delivered expressly by the delivery officer to your address .I will try to make a reservation of hotel online.

Below is the tracking information

http://www.interglobalexpress-forwarding.page.tl/

Click on the website or copy it and paste on your browser to track the luggage online ,make sure you enter the given "username" and "password" correctly

Username: IGFNIZAM
Password: HEDGEXXXX

The delivery officer has your contact details ,he will contact you upon arrival for delivery.

I await for your email
Regards
Ascroft

So aku tengoklah webpage tu..memang nampak real…cuba korang bukak..siap ada info tracking lagi..
So dalam 12 hb aritu..ada sorang pompuan India. Call aku beritau ada parcel dari sorang bernama Ascroff lah, so dia mintak nama penuh aku dan alamat untuk confirmkan sebelum dia deliver barang tu…

No telefon yang dia guna untuk call aku ialah 016-6001600 (Nama company dia ialah Malaysia Security Warehouse) Alamat PT 35246, BBN 3/3 Bandar Baru Nilai, N9.

So lepas aku dah beri detail ok..oklah..then lepas sejam dia call aku balik mengatakan barang tu tak boleh release sehingga kita bayar handling cost/tax…macamtulah katanya..about RM3850.

So aku pun cakap, suruh hold dulu, then aku nak contact sender tu dulu pasal nak suruh dia bayar untuk tu. Aku pun siap tanya gak barang apa yang dia hantar..terfikir gak manalah tau dadah ker? Siap pompuan tu kata bukan dadah.

So aku pun e-mail baliklah kat sender tu beritau pasal payment, lepas tu dia cakap suruh aku bayar dulu sebab kat dalam parcel dia ada 60 ribu British pound. Lepas aku receive then aku ambik baliklah duit dalam parcel tu sebagai ganti. Masa tu aku dah rasa tak kena ni. Takkanlah bodah sangat hantar duit banyak2 guna parcel.

Aku pun cuba gaklah bersangka baik, aku suruhlah dia hantar gak duit guna Moneygram atau Western Union, bila aku terima duit then aku tolong settlekan parcel dia tu.

Then sender ni kata dia kat offshore, tak dapat pergi bank, tapi dia dah contact forwarder kat mesia dan dia kata parcel boleh release dengan bayar separuh dulu.
Aku pun buat2 yea kan ajer. Then pagi tadi aku double check cari nama company tu (Malaysia Security Warehouse). Apa yang aku jumpa company tu nama dia:

Security Warehouse & Supply Sdn Bhd; 1G Jln 51/202 Seksyen 51 46050 Petaling Jaya Petaling Jaya Selangor 46050 Malaysia, Petaling Jaya 46050, Selangor
p: 603-77835742 f: 603-77835742


Aku pun cuba contact nombor tu, ada amoi jawap dan dia beritau ramai yang dah telefon dia tanya pasal parcel dan amoi tu kata ramai Melayu yang phone. So aku explainlah dan confirm aku rasa memang ada sindiket yang memang nak menipu ni.

Lepas solat Jumaat tadi, aku cubalah call no forwarder tu balik, aku buat2 tanya nak settlekan payment, dia beri no account

Maybank: 164315316875 atas nama Suki Bin Deris. Aku pun buat2 tanya soalan bodoh, nape kena buat payment atas nama individu? Bukan nama company? Terus ajer minah india tu matikan phone, maybe dia dah tau aku dah syak sesuatu….

So tolong beritau kekawan lain..kalau ada information atau modus operandi yang seakan2 macam ni…hati2……aku ingat nak jumpa kawan aku SB polis petang ni, nak suruh dia inform Bukit Aman…better dari aku buat report polis because for sure slow motion punyer….

Perh..real siut..aku pun first time terkena macam ni..kalau orang yang lurus bendul betul, tak siasat dulu, foresure maybe boleh terkena…

Read more

31 October 2010

FACEBOOK : Dulu-dulu punya stail

0 EDITOR COMPLAINING




Read more

28 October 2010

TERKESIMA Juliza

0 EDITOR COMPLAINING
                Sebenarnya, aku memang terkesima. tadi aku ada la chat kat ym! dengan sorang user dalam friendlist aku. aku dah lama add dia sebenarnya, tapi entah macam mana tadi aku tegur dia, dia respon. ada la aku berbual dengan dia serba sedikit, tapi yang membuatkan aku kelu, kenapa dia jadi macam tu? maksud aku dia tak berkawan dengan orang, takde kawan, takde bf ke suma kan.  hidup duk telan ubat pastu jadi ala-ala saiko pon ada. tapi suma tu aku tak pandang pon.

        untuk langkah pertama, dia cakap dia reply la pm aku ni, baru nak mula kawan atau nak ada kawan. ok. aku tak kisah pon, tapi bila aku tanya suma ni, dia dah macam tak boleh nak jawab. aku bukan nak kesiankan dia tapi aku sedih. kalau dia tipu aku, maksudnya aku tipu korang la kan, aku sedih sebab ada lagi ke manusia macam ni? tak pernah nak bermasyarakat dengan orang sekeliling, tak pernah nak ada kawan. cantik tu memang cantik. serius aku cakap, memang tak di nafikan cantik, tapi sayang.... tak berkawan dengan orang. kalau setakat nak kenal-kenal kat chat room ke, dunia siber ke, masuk forum je la kan, bagi prinsip aku, kalau nak berkawan, biar jadi kawan betul-betul, bukannyer kawan macam tak kawan je, kalau gitu, takde kawan pon takpe rasanya.


hidup ni aku rasa bazir macam tu je, duk kat umah, ym, online. tak watpe. nak kuar ke pe, kuar dgn adik beradik. bukan sebab aku takleh nak kuar dgn dia, aku wat citer macam ni, tapi pe yang aku nak cakap kat sini, walaupun chat tak sampai 10 minit, dari soklan-soklan yang aku tanya tu, aku jadi terkejut. nak tido kena  makan ubat tido, pastu susah nak berkawan dengan orang. abis tu selama ni dia berkawan dengan sape?

kalau ada kengkawan korang yang macam ni, jangan la korang pinggirkan dia. orang nak nilai pon, dari cara kita berkawan dengan orang, macam mana dengan semangat setia kawan itu sendiri. kawan ketawa memang ramai tapi kawan menangis tu, leh la bilang dengan jari, kalau ada la kan..
Read more

21 October 2010

Rest Day @ Tanjung Malim

0 EDITOR COMPLAINING
salam semua

hari ni rest. tak buat kerja pe pon sangat. bangun pagi tadi, siap-siap suma, sarapan roti canai 2 keping pastu pegi ke Bukit Beruntung sebab ada nak amik packaging keropok ikan segera. sebenarnya projek tu tak boleh jalan lagi. yang boleh buat setakat ni cuma la keropok lekor je. buat pun untuk ikut tempahan sebenarnya. ikut plan nak edarkan kat gerai-gerai sekitar tepi jalan gitu. tapi nampak tak jadi lagi sebab ada masalah teknikal dari segi adunan.

pegi tadi cuma cuci mesin, sediakan makanan ikan je. pastu pegi umah hafiz, amik packaging kat umah dia. dengar semalam kata nak hantar kat kedai tapi tak hantar pon. semalam dah cuci semua sekali dengan mop lantai. kira ok la tu. terpikir nak cat sket kat kedai tu, tapi rasanya kena buat lain kali sebab rushing nak g amik adik kat tadika pukul 12.

hari ni rest kat umah je, sambil pikir nak wat adunan baru keropok lekor. nampak gaya kena jual sendiri la pasni. kalau guna orang tengah pon, tak dapat untung sangat. takleh nak rotate duit untuk modal. nak g KL pon , bosan lak. lepak kat umah je la.
Read more

Kisah Al Maunah

0 EDITOR COMPLAINING


Peristiwa Bukit Jenalik, Sauk, Perak pada 5 July , 2000 merupakan detik hitam dalam sejarah Malaysia. Dalam buku setebal 337 mukasurat bertajuk Maunah- Kebenaran Yang Sebenar ditulis oleh Zabidi Mohamed juga seorang peguam adalah bekas Al-Arqam yang juga penulis buku Arkam Tersungkur Di Pintu Syurga.

Buku ini sangat menarik kerana terperinci menceritakan apa yang berlaku dari awal hingga akhir. Ia harus dibaca oleh mereka yang ingin mengetahui cerita yang terperinci tentang Al-Maunah dan peristiwa di bukit Jenalik. Operasi Polis dan tentera juga diceritakan. Bagaimana pada masa itu Inspektor Razak dari Unit Gas Pemedih Mata, Pasukan Gerak Khas (Komando) Polis di Raja Malaysia dari Ulu Kinta, Perak, VAT 69 adalah orang yang pertama berbincang dengan anggota Al-Maunah iaitu Zahit Muslim yang juga bekas anggota VAT69 sebelum bersara dari pasukan tersebut. Ceritanya begitu terperinci sehingga kita dapat merasa kita berada di situ pada ketika itu. Operasi pasukan sniper Tentera yang dikenali sebagai Yankee Squadron yang telah membuat "outer-cordon" diluar kawasan bukit Jenalik juga ada diceritakan terperinci. Kekuatan tentera pada masa itu adalah 2 batalion. Misi utama mereka adalah mengepung, menawan dan mengambil senjata. Buku ini menceritakan juga kisah sebenar selepas mereka ditangkap. Pengakuan oleh mereka terlibat. Kisah ini adalah benar kerana penulis sendiri adalah peguam kepada mereka.

Cerita dalam buku ini dapat memberi kefahaman kepada saya. Kenapa mereka boleh melakukan perkara tersebut? Kesimpulan yang boleh saya buat adalah apa yang berlaku adalah kerana ketaksupan yang melampau kepada pemimpin mereka Mohamed Amin Mohamed Razali, iaitu Presiden Persatuan Persaudaraan Ilmu Dalam Al-Maunah.

Penulis menyatakan tiga tanda atau ciri-ciri orang taksub.

Pertama: Orang yang taksub tidak mendapat petunjuk dan hidayah dari Allah.

Kedua: Jahil tentang agama.

Ketiga: Tidak mahu menerima pandangan orang lain atau orang luar dari kumpulan mereka.

Kesan dari memiliki ketiga-tiga tanda dan ciri orang taksub biasa memiliki akhlak yang kasar dan terlalu extreme.


"Prinsip rahsia dalam rashia". Prinsip ini telah memerangkap mereka sehingga mereka tidak berani mempersoalkan apa yang di buat oleh guru mereka Amin. Mereka telah ditanam dalam kepala mereka semua yang dibuat oleh guru mereka ada hikmah yang akan diterangnya kemudian. Pada mulanya mereka diberitahu oleh Amin hanya bertujuan untuk mengikuti latihan Persilatan peringkat tertinggi di Bukit Jenalik. Mereka tertipu kelicikan Amin kerana beliau menyatakan mereka akan dilatih oleh tentera. Mereka ditipu oleh Amin menyatakan mereka dikehendaki mengambil senjata di kem Tentera (kem Pos 2, Kuala Rui, Lebuh Raya Timur Barat, Grik , Perak). Mereka tidak sedar bahawa mereka sebenarnya mencuri senjata di kem Tentera. Suatu yang mustahil yang boleh dilakukan. Menurut Penulis kumpulan Al-maunah ini terbahagi kepada 2 bahagian, iaitu mereka yang tertipu dan mereka yang masih menanggap mereka benar. Kisah di ceritakan selepas pada Januari 2002, penulis sendiri telah berjumpa dengan 2 orang yang telah dijatuhkan hukuman penjara 10 tahun. Pada tanggapan penulis telah membuat pengakuan yang mengejutkan berbunyi;

"Kami buat tu semua atas nama Jihad. Yang kami salah cuma dari segi Undang-undang. Dari segi perlembagaan negara. Tapi dari segi agama apa yan kami buat itu betul. Memangpun dituntut agama" mereka menyatakan dengan nada yang sombong dan sinis.

Penulis dapat membuat pernilaian dari bahasa badan dan percakapan mereka berdua langsung tidak menampakkan rasa berdosa dan mereka merasa Allah menyebelahi mereka. Arah pemikiran yang mereka anuti bukan datang dari aliran pemikiran Islam yang sebenar. Fahaman mereka berceleru. Akidah Ahli Sunah Wal jamaah tetapi sebenarnya berkiblatkan Wahabiah. Fahaman politik Wahabiah pimpinan Sheikh Abdul Wahab. Penganut fahaman ini dengan bantuan ajen British, Lawrwnce of Arabia telah menjatuhkan kerajaan Uthmaniah secara kekerasan. Ini sama sekali bertentangan dengan Imam Al Ghazali adalah berdosa menjatuhkan kerajaan kalau sekalipun pemimpin dan pemerintahnya fasik. Ini adalah kerana tindakan secara kekerasan akan membawa kerosakan yang lebih besar. Ini adalah sebab kenapa sepajang sejarah perjuangan Ahli Sunnah Wal jamaah tidak pernah pemerintah dijatuhkan secara revolusi atau kekerasan. Amin telah merujuk kepada surah Al-Baqarah :190 
dengan tafsiran yang sempit dan melampau dengan kejahilannya. Amin membuat penafsiran mengikut cara fahaman Qadariah yang mentafir Al-Quran mengikut hawa nafsu mereka. Jika ilmu cetek tidak dapat membezakan yang mana benar yang mana salah.

Kisah dalam buku ini boleh memberi kita pengajaran bahawa kita hendaklah patuh dan taat kepada undang-undang negara. Negara kita ada pemerintah. Kalau nak tukar pemerintah kena melalui saluran yang betul iaitu pilihanraya. 

Read more

11 October 2010

Khas Untuk Ibu Bapa Yang Baru Mendapat Anak Pertama

0 EDITOR COMPLAINING


(Penting)Khas untuk mereka yang baru dapat anak pertama.....ini adalah tips untuk mengajar ibu bapa cara menjaga anak pertama mereka...



         

 





Read more

Cara Mengetahui Password Facebook Kawan Anda

2 EDITOR COMPLAINING


Ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengetahui password teman anda:



1. Tanya sendiri kepada teman anda apa password facebooknya, jika dia memberitahu bererti anda beruntung dan teman anda itu ‘bangang!’

2. Di saat teman anda ingin login di facebook, cepat intip password yang dia tulis tanpa pengetahuannya , jika kantoi – risiko anda.

3. Pergilah ke tempat yang boleh mengajar anda untuk membaca fikiran orang lain agar anda dapat membaca fikiran orang itu di saat dia menulis password untuk login facebook.

4. Ancam dengan menggunakan senjata ke teman anda / orang lain agar dia memberitahu passwordnya, jika dia report polis, itu tanggung jawab anda.

5. Pergilah ke dapur anda untuk mengambiL pisau atau meminum baygon agar anda cepat mati, kata orang-orang kalau orang sudah mati, roh dia mengetahui semuanya, jadi anda boleh mengintai passwordnya dengan mudah. Lagi sekali risiko anda tanggung sendiri- jangan cari aku nak cekik dah la.

6. Kalau semua cara di atas tidak berhasil, maka anda kurang beruntung dan loginlah di facebook anda sendiri kan senang, apakejadahnya nak login akaun facebook orang kan?

Selamat Mencuba!!
Read more

Kisah Al Maunah :: Amik Ikhtibar

0 EDITOR COMPLAINING








Peristiwa Bukit Jenalik, Sauk, Perak pada 5 July , 2000 merupakan detik hitam dalam sejarah Malaysia. Dalam buku setebal 337 mukasurat bertajuk Maunah- Kebenaran Yang Sebenar ditulis oleh Zabidi Mohamed juga seorang peguam adalah bekas Al-Arqam yang juga penulis buku Arkam Tersungkur Di Pintu Syurga.


Buku ini sangat menarik kerana terperinci menceritakan apa yang berlaku dari awal hingga akhir. Ia harus dibaca oleh mereka yang ingin mengetahui cerita yang terperinci tentang Al-Maunah dan peristiwa di bukit Jenalik. Operasi Polis dan tentera juga diceritakan. Bagaimana pada masa itu Inspektor Razak dari Unit Gas Pemedih Mata, Pasukan Gerak Khas (Komando) Polis di Raja Malaysia dari Ulu Kinta, Perak, VAT 69 adalah orang yang pertama berbincang dengan anggota Al-Maunah iaitu Zahit Muslim yang juga bekas anggota VAT69 sebelum bersara dari pasukan tersebut. Ceritanya begitu terperinci sehingga kita dapat merasa kita berada di situ pada ketika itu. 


Operasi pasukan sniper Tentera yang dikenali sebagai Yankee Squadron yang telah membuat "outer-cordon" diluar kawasan bukit Jenalik juga ada diceritakan terperinci. Kekuatan tentera pada masa itu adalah 2 batalion. Misi utama mereka adalah mengepung, menawan dan mengambil senjata. Buku ini menceritakan juga kisah sebenar selepas mereka ditangkap. Pengakuan oleh mereka terlibat. Kisah ini adalah benar kerana penulis sendiri adalah peguam kepada mereka.

Cerita dalam buku ini dapat memberi kefahaman kepada saya. Kenapa mereka boleh melakukan perkara tersebut? Kesimpulan yang boleh saya buat adalah apa yang berlaku adalah kerana ketaksupan yang melampau kepada pemimpin mereka Mohamed Amin Mohamed Razali, iaitu Presiden Persatuan Persaudaraan Ilmu Dalam Al-Maunah.

Penulis menyatakan tiga tanda atau ciri-ciri orang taksub.

Pertama: Orang yang taksub tidak mendapat petunjuk dan hidayah dari Allah.
Kedua: Jahil tentang agama.
Ketiga: Tidak mahu menerima pandangan orang lain atau orang luar dari kumpulan mereka.

Kesan dari memiliki ketiga-tiga tanda dan ciri orang taksub biasa memiliki akhlak yang kasar dan terlalu extreme.


"Prinsip rahsia dalam rashia". Prinsip ini telah memerangkap mereka sehingga mereka tidak berani mempersoalkan apa yang di buat oleh guru mereka Amin. Mereka telah ditanam dalam kepala mereka semua yang dibuat oleh guru mereka ada hikmah yang akan diterangnya kemudian. Pada mulanya mereka diberitahu oleh Amin hanya bertujuan untuk mengikuti latihan Persilatan peringkat tertinggi di Bukit Jenalik. Mereka tertipu kelicikan Amin kerana beliau menyatakan mereka akan dilatih oleh tentera. Mereka ditipu oleh Amin menyatakan mereka dikehendaki mengambil senjata di kem Tentera (kem Pos 2, Kuala Rui, Lebuh Raya Timur Barat, Grik , Perak). 



Mereka tidak sedar bahawa mereka sebenarnya mencuri senjata di kem Tentera. Suatu yang mustahil yang boleh dilakukan. Menurut Penulis kumpulan Al-maunah ini terbahagi kepada 2 bahagian, iaitu mereka yang tertipu dan mereka yang masih menanggap mereka benar. Kisah di ceritakan selepas pada Januari 2002, penulis sendiri telah berjumpa dengan 2 orang yang telah dijatuhkan hukuman penjara 10 tahun. Pada tanggapan penulis telah membuat pengakuan yang mengejutkan berbunyi;

"Kami buat tu semua atas nama Jihad. Yang kami salah cuma dari segi Undang-undang. Dari segi perlembagaan negara. Tapi dari segi agama apa yan kami buat itu betul. Memangpun dituntut agama" mereka menyatakan dengan nada yang sombong dan sinis.

Penulis dapat membuat pernilaian dari bahasa badan dan percakapan mereka berdua langsung tidak menampakkan rasa berdosa dan mereka merasa Allah menyebelahi mereka. Arah pemikiran yang mereka anuti bukan datang dari aliran pemikiran Islam yang sebenar. Fahaman mereka berceleru. Akidah Ahli Sunah Wal jamaah tetapi sebenarnya berkiblatkan Wahabiah. Fahaman politik Wahabiah pimpinan Sheikh Abdul Wahab. Penganut fahaman ini dengan bantuan ajen British, Lawrwnce of Arabia telah menjatuhkan kerajaan Uthmaniah secara kekerasan. 



Ini sama sekali bertentangan dengan Imam Al Ghazali adalah berdosa menjatuhkan kerajaan kalau sekalipun pemimpin dan pemerintahnya fasik. Ini adalah kerana tindakan secara kekerasan akan membawa kerosakan yang lebih besar. Ini adalah sebab kenapa sepajang sejarah perjuangan Ahli Sunnah Wal jamaah tidak pernah pemerintah dijatuhkan secara revolusi atau kekerasan. Amin telah merujuk kepada surah Al-Baqarah :190 dengan tafsiran yang sempit dan melampau dengan kejahilannya. Amin membuat penafsiran mengikut cara fahaman Qadariah yang mentafir Al-Quran mengikut hawa nafsu mereka. Jika ilmu cetek tidak dapat membezakan yang mana benar yang mana salah.
 

Kisah dalam buku ini boleh memberi kita pengajaran bahawa kita hendaklah patuh dan taat kepada undang-undang negara. Negara kita ada pemerintah. Kalau nak tukar pemerintah kena melalui saluran yang betul iaitu pilihanraya.
Read more

Popular Posts

Follow by Email

Google+ Followers

Total Pageviews

My Blog List

Search This Blog

PING

Blogged.my Blogged.my
Best View Resolution 1280 x 1024 [RECOMMENDED]
Donate Here