THE COCOON ™: Jan 28, 2010
~ AcidFlynn Wraith ~ Inspired by ~ AcidFlynn Wraith ~

Followers

Blog Archive

Blog

28 January 2010

Addicted to Farmville. hahaha

0 EDITOR COMPLAINING



salam...

hahhaaha. tak cerit lagi aku dah nak gelak. hahahahhha gelak puas-puas sampai guling guling dulu.
memang aku gila Farmville. sememenjak kebelakangan ni .. ish.. dah register kat Facebook ni dah lama cuma tak tahu lak ada game yang best-best dalam facebook ni.

ari tu ar.. 2-3 bulan lepas kot, dengar la kawan-kawan aku ni bersembang pasal pe kejah Farmville. aku pon dengar la. main tu takde sangat. pastu aku cuba la bukak main farmville kat facebook ni. hahahha... tak sangkat lak addict farmville... ni aku attach la gamba-gamba farmville aku ...hahahhaha takde la level tinggi cam orang lain. cukup-cukup makan je. tunggu nak lock 24x24 je ni. duit tak cukup hehehehe






aku tgk kawan-kawan aku yang lain main farmville ni macam hampeh je, duit banyak nak mampos, binatang tu banyak jenis sampai termuntah-muntah aku tengok. camne eh derang wat sampai dapat banyak tu? pelik gak. ni pon target nak potong level kawan aku ni. dia dah level 50. skang, tiap2 hari la aku ngadap benda alah ni. hahahha nakw at camne.. nasib badan.




Read more

Lajukan Vista?

0 EDITOR COMPLAINING


salam.

pada yang bagi komen pasal lajukan vista ni, memula sekali, tengok la specsifikasi pc atau laptop korang. kalau setakat pakai 512Mb ni, tak payah la guna vista. memang teruk sket. ada ura-ura yang mengatakan WinVista ni macam percubaan je, Beta Version atau Failed Version, sebab dari yang aku tengok gak Windows Vista ni baru je kuar, panas lagi sejuk pon tak, tetiba dah keluar Windows baru iaitu Windows 7. dari pada pendapat kawan-kawan, dan juga dari review kat internet, surat khabar dan sebagainya... windows 7 lagi bagus la dari vista. macam formula ni : Windows XP + Windows Vista = Windows 7. sebab pe aku cakap camtu, kalau dari segi interface, graphic lebih kurang macam vista. manakala performance windows 7 ni macam windows Xp. mungkin pe yang takde kat vista tu, ada kat win7. tu cuma pendapat dan pandangan aku la.


berbalik kepada nak lajukan vista ni,

Bahan-bahan untuk melajukan Vista anda @ pc anda...
- 2Gb RAM / 1Gb Ram
-2.4Ghz /3.0 Ghz, intel Core 2 Duo atau
- AMD processor yang seangkatan denganya.
-kapasiti Harddisc yang cukup (semoleknya buat la partition kat Hard Disc tu yek)

kalau bahan-bahan dah cukup, install la step by step ikut pe yang kuar time korang nak install Windows Vista ni. bagi aku lak, pc aku memang tak cukup spec. ahahhaa pc aku dah tua ar, otaimer. nak upgrade pon malas. tu pasal aku takleh guna Windows vista atau Windows 7 kat umah. kalau kat opis aku, daripada Windows 98, 2000, Me, Xp, Vista, Mac.. semuaaaaa da... hahaha pilih je.

untuk posting sebelum ni , macam mana nak lajukan pc, ada setup yang sesuai untuk pc yang menggunakan windows XP, Me, 98 dan seangkatan dengannya... pc aku ni cuma ram tak sampai la brape sangat... macam yang korang leh tengok sendiri. memang pc tak power pon. hahahhaha
tu pasal main farmville je, asyik kena restart je pc aku ni.. ok ar. nak blah. maghrib.







wassalam


Read more

Hari ini dalam seminggu

2 EDITOR COMPLAINING
salam

hari ni pc aku ni wat hal lagi. baru je lepas service processor siap dengan over clock lagi. memandangkan RAM pc aku nak makan pon tak lepas 512Mb, dengan modem broadband aku wat masalah pulak, pc wat masalah so jalan penyelesaiannya terpaksa aku format balik pc aku ni sebab kerap sangat "hang",

skang dah siap ar format suma benda ntah pe ntah, sambil duk melayan radio Sinar.FM ni, melayan lak Farmville kat Facebook.. tenang je la wat kije-kije aku ni. lambat sangat menunggu antivirus aku ni nak update. lagi 50 minit lak tu. nasib baik la pc aku ni tak wat hal , kalau tak memang lambat la nak update. silap-silap tu, aku kena wat satu kerja je dalam satu masa, maksud aku kena buka 1 program je dalam satu masa. betapa nazak nya pc aku skang ni.

sambil duk blogging ni, anta email-email merapu kat kawan-kawan aku. haahaha.. best gak, sambil membaca, forward email kat orang lain. melayan je.

rokok lak dah abis ni. tinggal rokok daun je. hahahhaha.. tu je yang murah setakat ni yang kerajaan tak naikkan. rokok daun. singgit je satu set.

lenguh gilo ar menunggu ni. cam nak tido je tapi tak ngatok sebab aku dah prepare air kopi satu teko tadi. hahahaa.. kasi best punya.

Read more

tahu tak korang?

0 EDITOR COMPLAINING
1. Tahukah Anda dalam bahasa Inggeris dan Italy, jurugambar dikenali sebagai paparazi.Perkataan itu dipercayai diambil dari watak paparazzo dalam filem La Dolce Vita yang diterbitkan oleh Federico Fellini pada tahun 1960. Dalam bahasa melayu pula, ayah kepada seorang budak yang bernama Razzi juga boleh dikenali dengan nama papa Razzi.

2. Tahukah Anda bendera negara Denmark telah dicipta 700 tahun lampau, menjadikan bendera paling lama digunakan di dunia lebih lama daripada penggunaan susu cap bendera.

3. Tahukah Anda perkataan May Day yang diulang sebut ketika berlaku kecemasan, baik di laut atau udara berasal daripada bahasa Perancis M'aidez yang bermaksud ''tolong saya''. Perkataan Mydin yang tertera pada Pasaraya Mydin pula bukan bermaksud ia dimiliki oleh pelawak terkenal Maideen.

4. Tahukah Anda kedua belah kaki kita tidak sama besar kerana sebelah adalah kaki kanan dan sebelah lagi adalah kaki kiri. Namanya saja sudah tidak sama jadi tentunya besarnya juga tidak sama.

5. Tahukah Anda magnet ialah sejenis logam yang juga digelar besi berani. Sebagaimana namanya magnet ialah besi yang berani menarik butir-butir besi lain kearahnya. Bagaimanapun orang yang diupah untuk menarik kereta bukanlah magnet.

6. Tahukah Anda cicak memutuskan ekornya apabila diganggu. Apabila cicak menyedari yang dia diekori oleh sesuatu, ia akan memutuskan ekornya supaya benda itu tidak mengekorinya lagi atas alasan tanpa ekor sudah tentu ia tidak akan diekori lagi.

7. Tahukah Anda burung dapat pulang ke sarangnya walaupun telah keluar kadangkala hingga beribu kilometer daripada sarangnya tanpa sesat atau silap walaupun tanpa bantuan kompas. Ini kerana setiap sarang burung mempunyai alamatnya yang tersendiri sebenarnya.

8. Tahukah Anda bunyi perkataan lempeng dan tempeleng adalah hampir sama walaupun ia berbeza dari segi rupa bentuknya. Tapi, walaubagaimanapun orang yang kena tempeleng masih boleh memakan lempeng apabila dia berasa lapar.

9. Tahukah Anda gunung berapi yang berusia tiga ratus tahun disahkan masih aktif untuk meletup. Tapi mengikut kajian ahli gunung, api elektrik di rumah kita tidak akan aktif jika tidak membayar bilnya selama tiga bulan.

10. Tahukah Anda orang yang tidak pernah kisah langsung tentang wang ringgit, pangkat, kedudukan dan harta dunia ialah Orang Utan.

11. Tahukah Anda antara kereta kebal dan tok guru ilmu kebal, akhlak kereta kebal adalah lebih baik kerana kereta kebal walaupun ia kebal tapi tak pernah membanggakan diri dan riak akan kekebalannya.

12. Tahukah Anda ahli sains seluruh dunia bersepakat jika nasi ayam dimakan sewaktu lapar, perut kita akan mengalami satu tindakbalas yang berupa kekenyangan. Nasi ayam juga boleh digunakan sebagai ubat untuk menggembirakan hati kita bila nasi ayam yang dimakan itu dibelanja oleh kawan kita.

13. Tahukah Anda walaupun hidup beribu tahun kalau tak sembahyang tiada
gunanya..... Cool
Read more

Kotak Kosong Tapi Berisi

0 EDITOR COMPLAINING
Satu hari ketika seorang ayah membeli beberapa gulung kertas pembalut hadiah, anak perempuannya yang masih kecil dan sangat manja, meminta satu gulung.

“Untuk apa?” tanya si ayah.
“Nak bungkus hadiah” jawab si kecil.
“Jangan dibuang-buang ye.” pesan si ayah, sambil memberikan satu gulungan kecil.

Keesokan harinya, pagi-pagi lagi si kecil sudah bangun dan membangunkan ayahnya, “Yah, Ayah…….. ada hadiah untuk Ayah.”
Si ayah yang masih menggeliat, matanya pun belum lagi terbuka sepenuhnya menjawab, “Sudahlah…. nanti nanti la sayang.”
Tetapi si kecil pantang menyerah, “Ayah, Ayah, bangun Ayah, dah pagi” “Eh… kenapa kacau ayah…awal lagi ni ayah nak bangun.”

Ayah terpandang sebuah bungkusan yang telah dibalut dengan kertas pembungkus yang diberikan semalam.! “Hadiah apa ni?”
“Hadiah hari jadi untuk Ayah. Bukalah Yah, buka sekarang.” Dan si ayah pun membuka bungkusan itu.

Ternyata di dalamnya hanya sebuah kotak kosong. Tidak berisi apa pun juga.
“Eh.. kenapa kosong?? Tak ada isi di dalamnya. Kan Ayah dah kata jangan buang-buang kertas bungkusan Ayah. Membazir tu”
Si kecil menjawab, “Tak Ayah….., ada isi tu… Tadi kan , Puteri masukkan banyak sangat ciuman untuk Ayah.”

Si ayah merasa terharu, dia mengangkat anaknya. Dipeluk dan diciumnya.
“Puteri, Ayah belum pernah menerima hadiah seindah ini. Ayah akan selalu simpan hadiah ini. Ayah akan bawa ke pejabat dan sekali-sekala kalau perlu ciuman Puteri, Ayah akan mengambil satu. Nanti kalau kosong, Puteri isi lagi ye!”

Kotak kosong yang sesaat sebelumnya dianggap tidak berisi, tidak memiliki nilai apa-apa pun, tiba-tiba terisi, tiba-tiba memiliki nilai yang begitu tinggi. Apa yang terjadi? Lalu, walaupun kotak itu memiliki nilai yang sangat tinggi di mata si ayah, namun di mata orang lain tetap juga tidak memiliki nilai apa pun. Orang lain akan tetap menganggapnya sebuah kotak kosong.

Moral:

Kosong bagi seseorang boleh dianggap penuh oleh orang lain.Sebaliknya, penuh bagi seseorang boleh dianggap kosong oleh orang lain.KOSONG dan PENUH - kedua-duanya merupakan produk dari “fikiran” kita sendiri. Sebagaimana kita memandang hidup demikianlah kehidupan kita Hidup menjadi bererti, bermakna, kerana kita memberikan erti kepadanya, memberikan makna kepadanya.Bagi mereka yang tidak memberikan makna, tidak memberikan erti, hidup ini ibarat lembaran kertas yang kosong…
Read more

Popular Posts

Follow by Email

Google+ Followers

Total Pageviews

My Blog List

Search This Blog

PING

Blogged.my Blogged.my
Best View Resolution 1280 x 1024 [RECOMMENDED]
Donate Here