THE COCOON ™: 140 Billion gambar, dalam Facebook?
~ AcidFlynn Wraith ~ Inspired by ~ AcidFlynn Wraith ~

Followers

Blog Archive

Blog

21 September 2011

140 Billion gambar, dalam Facebook?


Jumlah gamba-gambar yang telah dimuatnaik ke dalam Facebook sebanyak 140 bilion. Bayangkan yek. Sebab tu la aku malas nak letak gamba banyak-banyak. hahaha.. Kalau korang nak tahu, jumlah tu adalah 10,000 kali lebih banyak daripada katalog gambar yang terdapat di Perpustakaan Kongres iaitu perpustakaan yang terbesar di dunia.
Flickr iaitu laman web yang menjadi hos khusus untuk imej dan video pon ketinggalan dengan 140 bilion gambar. Dikatakan jugak, kira-kira 2.5 bilion orang di seluruh dunia memiliki kamera digital. Hakikatnya pulak, jumlah gambar yang dirakam setiap dua minit sehari adalah sama jumlahnya dengna gambar yang dirakam pada 1880-an.

Jika seseorang merakam 150 gambar setahun(secara purata), ini bermakna 375 bilion gambar ni di ambil secara keseluruhannya. lebih 70 bilion gamba dijanka dimuatnaikan dalam Facebook tahun ni, bermakna kira-kira 20% daripada semua gambar yang diambil akan dimasukkan ke laman tu.

Lagi satu kalau korang nak tahu kan, jika hackers atau sape pon yang dapat masuk dalam facebook korang, alamatnya selamat tinggal la. Cara mudah kita nak tahu pasal seseorang tu cuma melalui laman sosial je sebab ape? sebab kat dalam tu semua maklumat pasal diri kita ada. Sebagai contoh, no. hp ke, alamat ke, sape kawan-kawan kita, apa kije kita, minat kita dan yang paling best sekali gamba kita la. Kan semua tu pakej? Gambar dan biodata diri. Nak apa lagi kan? hahahah oleh itu beringat-ingat la yek.

FootNote ~  Tuan empunya blog pon ada Facebook gak, cuba la pegi tengok profile hahahah

0 EDITOR COMPLAINING:

Post a Comment

DON'T LET THE NOISE OF OTHER OPINIONS DROWN OUT YOUR OWN INNER VOICE AND MOST IMPORTANTLY, HAVE THE COURAGE TO FOLLOW YOUR HEART AND INTUITION ™

Popular Posts

Follow by Email

Google+ Followers

Total Pageviews

My Blog List

Search This Blog

PING

Blogged.my Blogged.my
Best View Resolution 1280 x 1024 [RECOMMENDED]
Donate Here