THE COCOON ™: Burung Kakak Tua
~ AcidFlynn Wraith ~ Inspired by ~ AcidFlynn Wraith ~

Followers

Blog Archive

Blog

17 September 2008

Burung Kakak Tua

Ada seekor burung kakak tua yang sangat cerdik dan
mempunyai pandangan mata yang sangat tajam sehingga
boleh menembusi apa-apa halangan yang menutup matanya
(Transparent le tu...)

Setiap pagi burung ini akan bertenggek di dalam
sangkarnya yang tergantung di tingkap. Rumah tuan
punye burung ni terletak di antara sekolah rendah dan
kuaters guru

Setiap pagi ada 3 orang cikgi melintas di hadapan
rumah tuan punye burung ni dari sekolah ke kuaters
guru, oleh itu hari-hari lah burung ni perhati 3 orang
cikgi yang bertutup litup tuh ke hulu ke hilir... ke
hulu, ke hilir.....

Setiap hari burung ni tengok cikgi-cikgi tu atas
bawah, atas bawah.. Bila dia boring dia menyanyi
-nyanyi.... tak pun, dia akan baca skrip cerita
sembilu 2... lama-lama makin boring pulak... so dia
ternampak le si cikgi-cikgi tu berderet jalan
slow-slow nak pergi ke sekolah

Burung ni pun kuyu-kuyukan mata dia...then tonyoh
tonyoh sikit mata dia...dah tu dia kibas-kibas kan
kepak dia...pas tu dia jerit kuat-kuat... .

"BELANG!! PUTIH!! BIRU!!!"

Cikgi-cikgi tadi sama-sama menoleh ke arah burung tu
dan pandang ke depan semula. Mereka jalan
cepat-cepat. .. Sampai di sekolah mereka cuma saling
pandang memandang... ..

Keesokan harinya cikgi-cikgi tu pun macam biasa lalu
depan burung tu lagi. Bila balik ke rumah kuaters
guru, burung tu buat dek je... bila time cikgi ni nak
ke sekolah,
burung tu jerit lagi.......

"PUTIH!!! BUNGA-BUNGA! !! PINK!!!"

Cikgi-cikgi tu terkejut dog... dan berjalan
cepat-cepat lagi... sampai di sekolah depa pun tanya
sesama depa.....cikgi pertama bercakap "camna burung
kakak
tua tu tau warna sepender yang kita pakai?"
Cikgi kedua menjawab "Tak tau pulak .... ahli sihir ke
apa ntah....." .
Cikgi ketiga mencelah "Alah ..kebetulan je
agaknyer.... . tak pe, kita tengok besok pulak
camana..."

Keesokan hari nya macam biasa... pagi-pagi cikgi-cikgi
tu lalu depan rumah burung tu.... burung tengah
bersenam memusing-musingkan kepaknya 360
darjah...... .."Iyah! iyah! lapan lapan lagi...
satu...dua.. ." dan seterusnya.

Bila time cikgi ni nak ke sekolah, lalu lagi depan
burung.... Burung pun tengok.... dia jerit lagi..

KELABU!! HIJAU!! PURPLE!!"

Cikgi-cikgi berlari-lari anak tanpa menoleh ke kiri
dan ke kanan. Setiba di sekolah guru mereka berbicara
lagi...Cikgi pertama "Memang betul apa yang burung
tu cakap.... heh, apa nak buat hah?". Cikgi kedua
"Kita mesti buat something untuk uji burung tu...".
Cikgi ketiga...."Aku tau... apa kata esok kita semua
pakai color hitam". "Okey...Set! !!!!" balas depa.....

Keesokan harinya..... .sama juga.... bila time ke
selokah, burung tu jerit lagi...

HITAM!!HITAM! !!HITAM!! !!"

Cikgi-cikgi tu berlari anak lagi....di sekolah mereka
berbincang.. .. cikgi pertama "Nampak nya burung tu
mempunyai pandangan mata yang transparent. .." .
Cikgi kedua "Atau pun dia cuma boleh kenal warna....".
Cikgi ketiga..."Betul tu, mungkin dia dah di latih
untuk meneka warna, tapi tidak dilatih untuk meneka
bentuk. Kengkawan, apa kata esok kita jangan pakai
sepender langsung."

"Orait!! Set!!" depa jawab.

Keesokan hari nya, lagi sekali macam biasa Di waktu
pagi burung buat dek je.... bila time cikgi-cikgi tu
nak ke sekolah, burung tu tengok.... ditenungnye
lama-lama... cikgi-cikgi tu mula tersenyum dan jalan
slow-slow... ...sambil toleh-toleh kat burung
tu...burung tu tengok lagi.... dia naik-naikkan
matamacam Ziana Zain gitu....dah tu pusing belakang...
dia tengok lagi dengan cara menonggeng.. ...dah tu dia
pandang ke
depan balik.... dia garu-garu kepala...dah tu
usap-usap dagu.....dia cekak pinggang.... . dah tu
burung tu pegang dagu lagi...pastu dia senyum.....dia
jerit lagi kuat kali ni...

"LURUS!!! LURUS!!
KERINTING!!! !!!!!!!!! !!!!!!!!! !!!!!!!!! !!!!!!!!! "

Cikgu-cikgu ni terus lari sampi tak cukup tanah gamak
nyer.....


0 EDITOR COMPLAINING:

Post a Comment

DON'T LET THE NOISE OF OTHER OPINIONS DROWN OUT YOUR OWN INNER VOICE AND MOST IMPORTANTLY, HAVE THE COURAGE TO FOLLOW YOUR HEART AND INTUITION ™

Popular Posts

Follow by Email

Google+ Followers

Total Pageviews

My Blog List

Search This Blog

PING

Blogged.my Blogged.my
Best View Resolution 1280 x 1024 [RECOMMENDED]
Donate Here