THE COCOON ™: Camne nak lajukan PC anda
~ AcidFlynn Wraith ~ Inspired by ~ AcidFlynn Wraith ~

Followers

Blog Archive

Blog

13 January 2009

Camne nak lajukan PC anda

kelajuan akan terasa kalau guna computer lama (especially pentium 3 & 4) kena ubah beberapa windows Setting:




1. Visual Effects
- right click My Computer > Properties- klik Advanced > Performance Settings > Visual Effects tab- pilih Adjust for best performance (kosongkan/uncheck semua)- pastu tandakan/tick/check balik benda2 yg disenaraikan kat bawah ni:Quote:Show translucent selection rectangleShow windows contents while draggingSmooth edges on screen fontsUse common tasks in foldersUse drop shadows for icons labels on desktopUse visual styles on Windows and buttons
-klik apply

2. Virtual Memory
- right click My Computer > Properties- klik Advanced > Performance Settings > Advanced tab > klik Change- sebaik2nya set paging file tu kat partition selain C:- kalau korang ada partition D:/ ke E:/ ke, leh set kat semua partition tu.. maximum 4096MB.. virtual memory ni mcm RAM jugak la.. kalo partition korang semua besar2.. byk lagi free space.. set je 4096MB utk setiap partition kecuali C:/- kalo PC korang tu ada 1 partition je iaitu C:/, so terpaksa set kat C la


3. System Restore
- right click My Computer > Properties- klik Advanced > Performance Settings > System Restore tab- kalau rasa byk sgt data penting & takut takleh recover bila kena virus, biarkan je setting yg dah ada..- kalau tak, bleh turn off system restore.. sama ada turn off utk semua partition atau turn off partition selain C:/- kalau turn off system restore utk semua partition, mmg terasa jugak la kelajuan tu


4. Automatic Updates
- still kat Sytem Properties tadi, turn off automatic updates.. (sapa2 yg guna windows tak original mmg dah lama turn off yg ni.. hehe)

5. Security Center
- pi kat Control Panel > Security Center- klik "Change the way Security Center alerts me"- pastu uncheck ketiga2 option yg ada kat situ- klik OK

6. Network Folders & Printers
- bukak My Computer > Tools > Folder Options > View Tab- uncheck "Automatically search for network folders and printers"- klik OK

7. Remove Windows Component
- pi Control Panel > Add/Remove Programs- klik "Add/Remove Windows Component" kat sebelah kiri tu- uncheck "MSN Explorer" dan "Windows Messenger"

Registry Setting:
A. DISABLE LAST ACCESS UPDATE
Windows makes notes wherever it goes, recording and timestamping every time it accesses anything. Especially if you have a low-end computer, this slows things down. Here's how to stop the obsessive logging:


1. Click Start -> Run -> type 'regedit' -> OK
2. Locate 'HKEY_LOCAL_MACHINE\ System\CurrentControlSet\Control\FileSystem'
3. Right-click in a blank area of the window on the right and select 'DWORD Value'
4. Create a new DWORD Value called 'NtfsDisableLastAccessUpdate'
5. Right click on the new value and select 'Modify'
6. Change the Value Data to '1'
7. Click 'OK'

B. IMPROVE XP SHUTDOWN SPEED
Sometimes when you're shutting down, XP will sort of just sit there and twiddle its thumbs, so to speak. That's because it is waiting for applications or services to stop hanging and shut down. Eventually it will do something about it, but why not get to it quicker? Here's how to make XP force a quick shutdown:


1. Click Start -> Run -> type 'regedit' -> OK
2. Locate 'HKEY_CURRENT_USER\ Control Panel\Desktop\'
3. Select 'WaitToKillAppTimeout'
4. Right click and select 'Modify'
5. Change the value to '1000'
6. Click 'OK'
7. Now select 'HungAppTimeout'
8. Right click and select 'Modify'
9. Change the value to '1000'
10. Click 'OK'
11. Now find 'HKEY_USERS\ .DEFAULT\Control Panel\Desktop'
12. Select 'WaitToKillAppTimeout'
13. Right click and select 'Modify'
14. Change the value to '1000'
15. Click 'OK'
16. Now find 'HKEY_LOCAL_MACHINE\ System\CurrentControlSet\Control\'
17. Select 'WaitToKillServiceTimeout'
18. Right click and select 'Modify'
19. Change the value to '1000'
20. Click 'OK'


C. Disable unnecesary naming convention
How many names do you have? Well, files and folders in Windows have multiple ones. If you never plan on interfacing with an older DOS-based machine, you can disable one of these naming schemes. Here's how:


1. Click Start -> Run -> type 'regedit' -> OK
2. Find 'HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\FileSystem'
3. Change the value of the NtfsDisable8dot3NameCreation key to '1'
4. Click 'OK'


D. Start Menu Delay
Did you know there's an actual programmed delay when you click the Start Menu, or navigate the Programs therein? To speed things up and make it snappier, just adjust the values described below to where you like them.


1. Click Start -> Run -> type 'regedit' -> OK
2. Find 'HKEY_CURRENT_USER\ Control Panel\Desktop\'
3. Double-click the MenuShowDelay icon on the right, and change 'Value data' from its default of 400 (milliseconds) to something speedier- even 0. I recommend around 200, but you can experiment to find what you're comfortable with.

0 EDITOR COMPLAINING:

Post a Comment

DON'T LET THE NOISE OF OTHER OPINIONS DROWN OUT YOUR OWN INNER VOICE AND MOST IMPORTANTLY, HAVE THE COURAGE TO FOLLOW YOUR HEART AND INTUITION ™

Popular Posts

Follow by Email

Google+ Followers

Total Pageviews

My Blog List

Search This Blog

PING

Blogged.my Blogged.my
Best View Resolution 1280 x 1024 [RECOMMENDED]
Donate Here