THE COCOON ™: WIKIPEDIA : Blackout
~ AcidFlynn Wraith ~ Inspired by ~ AcidFlynn Wraith ~

Followers

Blog Archive

Blog

18 January 2012

WIKIPEDIA : Blackout

Cuba bayangkan dunia tanpa pengetahuan yang percuma, tak perlu bayar. Tu lah kata-kata yang diguna pakai oleh Wikipedia dalam membantah SOPA atau STOP ONLY PIRACY ACTKalau tak silap aku Wikipedia dalam versi English atau mungkin juga ada yang sebilangan versi lain akan mogok selama 24 jam iaitu dengan menggelapkan diri, blackout. Aku ingat Earth Hour je ada kan. hehhe


Untuk pengetahuan korang gak, kalau SOPA ni diluluskan makan takkan ada lagi maklumat yang korang dapat cari dalam google ni atau di dalam Wikipedia dimana Wiki ni boleh juga dianggap sebagai perpustakaan maya (bagi aku) yang mempunyai banyak pengetahuan. Akta SOPA ni akan membuatkan individu seperti kita ni dilarang untuk mendapatkan maklumat didalam internet. Hak kita tu kan? Walaupun akta ni hanya dijalankan di USA, berkemungkinan jugak kesannya akan dapat pada seluruh dunia dimana kalau USA tak tahu la kan, internet ni memang rangkaian global dan kebanyakannya pulak memang beroperasi di situ jugak. Betol tak. Nak melarang orang buat tu ni bukan masalahnya. Yang penting kita kena tahu, macam Puteri Buluh Kasap Betong cakap, Kalau guna baik, jadinya baik, kalau guna jahat, jadinya jahat. har har har
Tujuan SOPA ni memang dah jelas untuk menghalang cetak rompak, atau aktiviti piracy, hakcipta yang memang agak berleluasa di internet ni walaupun niat derang tu betul tapi derang punya implementation akta tu rasanya akan menimbulkan banyak masalah. Susah gak nak torrent nanti kan? hehehe jangan tipu la kalau korang takde download lagu, movie, copy paste artikel dan sebagainya. Tu pon tetap di kira piracy tauu
 
Jadi... pemilik laman web atau blogger macam kita ni yang perlukan sumbangan berasaskan pembacaan artikel di surat khabar atau sebagainya  akan terpaksa mempolisikan artikel makna kata lain kalau ada artikel dalam blog ke yang melanggar akta SOPA ni, secara automatic boleh digunakan untuk menutup blog atau website dimana kita boleh tengok benda ni sebagai satu impak atau kesan yang besar besaran ke atas enjin carian lain. Cuba bayangkan kalau kita search google ke, yahoo! ke tapi takde benda yang kita leh cari tentang maklumat yang kita nak. So how can it be?? Takde dah nak kejar SEO je, follower ke, reader ke ape sebab tak tahu benda apa yang nak tulis kecuali life sendiri2 je. hahahaha best kan?

Pikirkan la yek. Bukan nak sokong piracy atau apa pon atau nak tunjuk yang kita memang tolak piracy tapi walaupun benda tu kecik ke ape, tu bukan soalnya. Kalau dah download, copy paste, memang sah2 dah pircay tu. Takde konspirasi hitam ke, ape ke yang benda2 melalut2 ni. hahaha Pikir guna otak bukan guna lutut.

FootNote ~ So to those who can, please do help to keep the Internet free and open, not only for us but for our future generations as well. Knowledge should be shared and not to be for sale.

0 EDITOR COMPLAINING:

Post a Comment

DON'T LET THE NOISE OF OTHER OPINIONS DROWN OUT YOUR OWN INNER VOICE AND MOST IMPORTANTLY, HAVE THE COURAGE TO FOLLOW YOUR HEART AND INTUITION ™

Popular Posts

Follow by Email

Google+ Followers

Total Pageviews

My Blog List

Search This Blog

PING

Blogged.my Blogged.my
Best View Resolution 1280 x 1024 [RECOMMENDED]
Donate Here